Vijesti

Zamjenici ministra odbrane BiH Galić i Goganović s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za operacije Thomasom Goffusom

28.8.2024

Zamjenici ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić i Aleksandar Goganović u srijedu, 28. augusta 2024. godine, u službenu su posjetu primili pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za operacije Thomasa Goffusa, koji je predvodio visoku delegaciju NATO-a.

Sagovornici su razgovarali o saradnji Bosne i Hercegovina sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO), koja je ocijenjena ključnom za mir i stabilnost cijele regije. Zamjenik ministra Galić istakao je važnost održavanja dobre tradicije i kontinuitet posjete visokih zvaničnika NATO-a Ministarstvu odbrane u Bosni i Hercegovini.

,,Dinamična globalna geopolitička dešavanja, regionalni izazovi pa i turbulentna politička klima u BiH, stalni su podsjetnik da mir i stabilnost nisu podrazumijevajuće kategorije, nego one u koje se uvijek i nanovo moraju ulagati institucionalni napori i potrebni resursi“, istakao je Galić u svom obraćanju sagovorniku i drugim članovima NATO delegacije.

Naglasio je kako su aktivno partnerstvo s NATO-om i NATO integracijski proces u samom vrhu prioriteta Ministarstva odbrane BiH. Ovom prilikom je posebno naglasio važnost NATO-ove inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCBI), koji ima strateške implikacije, dok istovremeno proširuje obuhvat NATO partnerskih alata, sve do operativnih i taktičkih nivoa.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio dobrodošlicu visokoj delegaciji NATO-a i zahvalio na dobroj saradnji.

„Opredjeljeni smo za dalju saradnju s NATO savezom i zahvalni za podršku OS BiH kroz izgradnju odbrambenih kapaciteta, posebno u cilju pomoći civilnim strukturama vlasti. MO BiH ima dobru saradnju sa EUFOR-om i nadamo se produženju njihove misije. Za nas je regionalna saradnja izuzetno važna, podržavamo je, jer je bitna za mir i stabilnost cijele Europe, ali i šire. Sukobi u svijetu se reflektiraju i na BiH, ali je naše opredjeljenje trajan mir,“ zaključio je Goganović.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Goffus je naglasio da će za NATO savez uvijek u vrhu prioriteta biti teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer je to ključno za mir i stabilnost cijelog zapadnog Balkana. Istakao je da NATO očekuje dalji nastavak misije EUFOR-a u BiH, ali da je NATO spreman za svaku eventualnost kad je u pitanju mir i sigurnost BiH. On je naglasio važnost dalje provođenja inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH, ukupne vrijednosti veće od 32 miliona eura, ali i dolazak 30 stručnjaka NATO-a, koji će u pojedinačnim oblastima pomagati razvoj odbrambenog sistema BiH.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i pomoćnici ministra odbrane BiH Sead Muratović i Dženan Redžo, zamjenik načelnika štaba u Vrhovnoj komandi NATO snaga u Europi (SHAPE) generalmajor Matthew van Wagenen te komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Matthew Valas.

General Wagenen je u svom obraćanju istakao važnost otpornosti na zloćudni ruski utjecaj u cijeloj regiji, čiji je cilj, kako je naglasio, da negativno utječe na koheziju između NATO saveznika i partnera. 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA