Vijesti

Delegacija OS BiH na konferenciji Američko-jadranske povelje

20.9.2024

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Tomo Kolenda, učestvovao je na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5), koja je održana od 17. do 18. septembra 2024. godine u Tirani, Albanija.

Za vrijeme boravka delegacije OS BiH u Tirani, održani su i bilateralni sastanci sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Europu (SACEUR) general pukovnikom Christopherom Cavolijem, komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Janeen L. Birckhead, delegacijom OS Hrvatske predvođenom načelnikom glavnog stožera OS Hrvatske generalpukovnikom Tihomirom Kundidom, načelnikom generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem i načelnikom generalštaba Vojske Sjeverne Makedonije generalmajorom Saškom Lafčivskim.

U toku sastanaka razgovaralo je se o bilateralnoj saradnji između zemalja i modalitetima za poboljšanje iste.

Pored konferencije u formatu načelnika štabova održana je i konferencija u formatu glavnih podoficira oružanih snaga zemalja članica na kojima je kao predstavnik OS BiH učestvovao zastavnik I klase Mario Bagarić.

U sastavu delegacije OS BiH koja je učestvovala na konferenciji pored generala Kolende bili su i brigadir Nebojša Stajić, pukovnik Bajo Rogan i major Elman Ćosić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA