Vijesti

Ministar Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora R. Austrije u BiH Diwalda: Sigurnost BiH za Austriju je od velikog interesa

2.10.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u nastupnu posjetu primio je novoimenovanog ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Georga Diwalda, u srijedu 02. oktobra 2024. godine.

Sastanku su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić i vojni ataše R. Austrije u BiH generalštabni brigadir Erich Simbürger.

Akteri sastanka razgovarali su o bilateralno-vojnoj saradnji, regionalnoj saradnji, putu BiH u NATO i evropske integracije. 

Ministar Helez je čestitao gospodinu Diwaldu imenovanje i poželio mu dobrodošlicu u našu zemlju. U nastavku razgovora ministar je naglasio da je bilateralna saradnja između MO BiH i MO Republike Austrije sadržajna i plodonosna.

Plan bilateralne odbrambene saradnje sa R. Austrijom za 2024. godinu je potpisan.

Plan sadrži aktivnosti kao što su: školovanje kadeta iz BiH na Terezijanskoj vojnoj Akademiji, gdje se trenutno na školovanju nalazi 12 kadeta iz naše zemlje“, kazao je Helez.

Ambasador Diwald zahvalio se ministru Helezu na srdačnoj dobrodošlici.

„Austrija je jedna od zemalja koja daje najveću podršku BiH i želimo vam što hitnije članstvo u EU, zato je važno da preostale zakone usvojite što prije. Također, sigurnost BiH za Austriju je od velikog interesa, u našoj zemlji živi na hiljade Bosanaca i Hercegovaca, pa sve što se dešava ovdje ima odjek i u Austriji“, kazao je Diwald.

Zamjenik Galić mišljenja je da BiH i R. Austrija imaju dobru i otvorenu saradnju, što potvrđuje i činjenica da R. Austrija pruža punu podršku BiH na putu u članstvo EU i NATO.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA