Vijesti

Razgovori u Kongresu - SAD će nastaviti podržavati BiH na putu ka NATO i ispunjavanju uslova za prijem u punopravno članstvo

2.4.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić sastao se 02. 04. 2014. godine u zgradi Kongresa SAD na Capitol Hillu u Washingtonu sa kongresmenom Mike Turnerom, šefom američke parlamentarne delegacije SAD pri Generalnoj skupštini NATO, sa kojim je razgovarao o aktivnostima BiH na putu ka NATO.

Ministar Osmić je informirao kongresmena Turnera o trenutnim aktivnostima i stanju vezano za put BiH ka evroatlantskim integracijama. Gdin Mike Turner je podržao sva nastojanja MO i OS BiH ka ispunjenju tog cilja i obećao daljnju podršku. U vezi s tim gdin Turner je upoznao ministra Osmića sa njegovom inicijativom u Kongresu da se od NATO saveza traži na Samitu u septembru da donese Rezoluciju o proširenju Alijanse na zemlje kandidate, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Ministar odbrane se zahvalio gosp. Turneru na njegovom ličnom zalaganju za pomoć našoj zemlji, kako bi se što prije ispunili preostali uslovi za što brže priključenje NATO integracijama. Kongresmena Turnera ministar Osmić je informirao o svim pomacima koji se događaju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kako bi gdin Turner sve te podatke mogao prezentirati na Skupštini NATO-a, gdje bi se argumentovano moglo kazati da BiH zaslužuje da se vrši proširenje i da dobije MAP.  “Mi želimo pokazati svijetu, u ovom slučaju najvažnijem patneru – SAD, da imamo ogromne napretke u OS BiH, a nama je bitno da SAD o tome govori drugima”, istakao je ministar Osmić.

Ovim razgovorima prisustvovali su gosp. Adnan Hadrović- Otpravnik poslova a.i. Ambasade u Washingtonu, gosp.Mustafa Sinanović - šef Kabineta ministra odbrane, gosp. Aleksandar Damjanac - savjetnik u Ambasadi BiH u Washingtonu i pukovnik Dževad  Burić oficir za vezu sa Marylandom, ujedno pomoćnik v/a BiH.

Istog dana ministar odbrane gosp. Zekerijah Osmić je imao veoma zapaženo izlaganje na okruglom stolu u Atlantskom vijeću u Washingtonu na temu: “Reforma odbrane u BiH, uspjesi MO i OS BiH, put ka članstvu u NATO.” Ovom okruglom stolu prisustvovala je buduća ambasadorica SAD u BiH gđa Maureen Cormack, kao i ambasador Robert Beecroft iz US Department of State, MG John Sewall i drugi, koji su učestvovali u diskusiji koja je uslijedila nakon ministrovog obraćanja.

Delegacija, koju je predvodio Načelnik ZŠ OS BiH, u čijem sastavu su još bili: brigadir Velibor Purković-voditelj odjela J5 u ZŠ OS BiH i vojni ataše BiH u USA brigadir Davorin Vučić imala je 02. 04. 2014. godine sastanak u Pentagonu sa BG  Jacqueline D.Van Ovost- J5 JS OS USA u Pentagonu. General major Anto Jeleč je informirao BG Van Ovosta o trenutnim aktivnostima u OS BiH sa akcentom na učešću u mirovnim operacijama, procesu deminiranja, obuci deklariranih jedinica, uništenju viškova naoružanja i municije te o procesu podmlađivanja kadra u OS BiH kao i o prvoj generaciji oficira koji su počeli obuku u centrima za obuku OS BiH. BG Van Ovost je naročito pohvalila učešće OS BiH u međunarodnim operacijama podrške miru, odlično izvršenim zadacima u ISAF-u od strane pripadnika Vojne policije OS BiH te uspješnom sprovođenju rezolucije 1325 i velikom broju zastupljenosti žena u OS BiH. U pratnji delegacije OS BiH bio je prisutan i vojni ataše USA u BiH brigadir Scott Miller.

Za četvrtak 03. 04. 2014. godine predviđen je susret delegacije MO i OS BiH sa gđom Elisa Slotkin – zamjenicom pomoćnika ministra USA za planove, nakon čega će posjetiti Pentagon.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA