Vijesti

Oružane snage BiH će nastaviti aktivno participiranje u zajedničkim naporima NATO saveznika i partnera u Afganistanu

4.6.2014

Delegacija BiH, koju je predvodila zamjenica ministra za politiku i planove Marina Pendeš, učestovovala je 04. 06. 2014. godine na sastanku ministara odbrane u ISAF formatu, koji je održan u sjedištu NATO u Briselu.

Delegaciju Bosne i Hercegovine još su činili Nj.E. Branimir Jukić, šef Misije BiH pri NATO, brigadir Alija Kožljak, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, te brigadir Siniša Ostojić, savjetnik za mirovne operacije i međunarodne vježbe u MO BiH.

U svom izlaganju zamjenica ministra Marina Pendeš je pohvalila napore NATO članica i zemalja partnera načinjene u vezi uspješnog okončanja ISAF misije, te pozdravila provedbu adekvatne tranzicije i stvaranja uslova za uspješno planiranje i početak buduće misije.

Zamjenica Pendeš je, također,čestitala vladi Afganistana i narodu ove države za uspješne pripreme i provedbu demokratskih izbora.

Posebno je pozdravila napore Afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti za potpuno preuzimanje odgovornosti za sigurnost države, te za kreiranje i održavanje sigurnosnog okruženja tokom priprema i same provedbe izbora.

Zamjenica Pendeš je informirala prisutne da će OS BiH, u skladu sa kapacitetima i političkim odlukama, ako za to bude potrebe, i nadalje uspješno učestvovati u misiji u Afganistanu, fokusirajući se na aktivnosti obuke, podrške i savjetovanja Afganistanskih snaga nacionalne sigurnosti, te na taj način nastaviti aktivno participiranje u zajedničkim naporima NATO saveznika i partnera.
Na kraju, zamjenica ministra Marina Pendeš zahvalila je NATO-u i zemljama partnerima na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u.

info -  Vojni dio Misije BiH pri NATO