Vijesti

Potpisan Aneks IV Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Norveške narodne pomoći

27.8.2014

U Ministarstvu odbrane BiH 27.08.2014. godine, upriličeno je potpisivanje Aneksa IV Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Norveške narodne pomoći (NPA).


Memorandum o razumijevanju između MO BiH i NPA, potpisan u aprilu ove godine, odnosi se na provedbu Plana za jačanje kapaciteta Ministarstva odbrane BiH, odnosno Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH u 2014. godini. Aneks IV ovog memoranduma se odnosi na podršku Deminerskom bataljonu u hitnom deminiranju područja pogođenih poplavama i klizištima.

U ime Ministarstva odbrane BiH Memorandum o razumijevanju potpisao je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, a ispred Norveške narodne pomoći, regionalni direktor Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu, gospodin Darvin Lisica.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i predstavnici Ambasade Savezne Republike Njemačke, zamjenik ambasadora gdin. Adrian Pollman, vojni ataše SR Njemačke u BiH, pukovnik Rupert Steeger i pomoćnik vojnog atašea gđa. Biljana Bešić.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić se zahvalio Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke na doniranim sredstvima, koja će sigurno omogućiti puno veću produktivnost u radu Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH. Također, zahvalio se direktoru Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu gospodinu Lisici na ukupnom doprinosu u realizaciji strategije Programa protivminskih akcija u BiH. “Ova donacija, kao i mnoge druge koje dobijamo od prijateljskih zemalja i organizacija jačaju kapacitete Oružanih snaga u ispunjavanju naše misije pomoći civilnim strukturama vlasti”, istakao je ministar Osmić.

Zamjenik ambasadora SR Njemačke gdin. Adrian Pollman je istakao angažman i pomoć SR Njemačke Bosni i Hercegovini u rješavanju problema mina, ali i brzu intervenciju nakon poplava koje su zadesile našu zemlju. „U pružanju pomoći deminiranju Bosni i Hercegovini SR Njemačka je u posljednjih 17 godina učestvovala sa 27 miliona eura“, naglasio je gdin. Pollman. Zahvalio se Norveškoj narodnoj pomoći na odličnoj saradnji i posredovanju u pomoći MO i OS BiH u njihovom angažmanu na deminiranju.

Direktor Norveške narodne pomoći, gdin. Darvin Lisica, se zahvalio Vladi SR Njemačke na njihovoj pomoći, posebno sada kada su poplave donijele nove štete i probleme sa minama. NPA sarađuje sa MO BiH na jačanju kapaciteta Deminerskog bataljona OS BiH od 2010. godine. „U naredne tri godine nastavljamo saradnju s Deminerskim bataljonom OS BiH, jer su to najbolji i najobučeniji demineri koje BiH ima“, istakao je gdin. Lisica.

Na sastanku koji je održan nakon potpisivanja Aneksa Memoranduma, Ministar Osmić je informirao delegacije o angažmanu OS BiH u pomoći civilnom stanovništvu tokom poplava te saniranju posljedica poplava.
Zamjenik ambasadora SR Njemačke u BiH je istakao bitnost blagovremene reakcije u kriznim situacijama, te ocijenio kako su MO i OS BiH ovaj zadatak izvršili veoma uspješno. „Izražavam Vama i Vašim vojnicima poštovanje za sve što ste učinili za vrijeme poplava. Na taj način vojska se približila svom narodu. Vlada SR Njemačke će i dalje pomagati BiH i OS BiH“, zaključio je gdin. Pollman.

Projekat Norveške narodne pomoći (NPA) “Podrška Deminerskom bataljonu u hitnom deminiranju područja pogođenih poplavama - klizištima”, koji namjerava finansirati Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, bit će realizovan kao dio plana NPA za jačanje kapaciteta MO BiH - Deminerskog bataljona OS BiH u 2014. godini. U okviru ovog projekta planirana je nabavka opreme (metal detektori, motorne pile, trimeri i rezervni dijelovi za motorne pile i trimere) za potrebe Deminerskog bataljona OS BiH. 
Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

 

8 FOTO GALERIJA