Vijesti

Ministrica Pendeš s ambasadorima NATO zemalja u BiH – MAP je ključan za punopravno članstvo u NATO-u

19.9.2017

U Domu OS BiH u Sarajevu 19. 09. 2017. godine po drugi put održana je prezentacija o trenutnom statusu i ostvarenom napretku u oblasti odbrane u okviru NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, a koju je za ambasadore NATO zemalja u Bosni i Hercegovini pripremilo Ministarstvo odbrane BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je prisutne ambasadore iz više od 20 zemalja NATO-a izvijestila o aktuelnostima iz NATO integracijskog procesa BiH, a njih je posebno zanimao proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, kao preduslova za prijem BiH u Akciоni plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu.

„Od ukupno 63 lokacije koje je svojom odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH, do sada smo uknjižili vlasništvo na 28. Do kraja ovog mjeseca očekujemo da će biti uknjižene još dvije, a do kraja jedanaestog mjeseca još jedna“, istakla je ministrica Pendeš. „Ako govorimo o budućoj Predsjedničkoj odluci koja je bazirana na Pregledu odbrane, koji podrazumijeva smanjenje na 57 lokacija, ukupno ćemo imati 27 lokacija uknjiženih u Federaciji BiH. Odlukom Ustavnog suda BiH jedno je vlasništvo nad lokacijom presuđeno u Republici Srpskoj, i nastojimo riješiti lokacije koje su u privatnom vlasništvu, na način koji je najadekvatniji za obje strane.“

Na prezentaciji je bilo govora i o povećanju učešća OS BiH u međunarodnoj operaciji podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistanu, što se očekuje da se dogodi do kraja godine. Ambasadori su informirani i o procesu uništavanja nestabilne municije i minskoeksplozivnih sredstava, kao i drugim aktivnostima OS BiH, uključujući i angažman u borbi protiv požara.

U ime NATO kontakt ambasade za BiH, ambasador Republike Slovačke u BiH Jan Pšenica je kazao da je „prezentacija bila prilika da se razmjene mišljenja o onome što se postiglo posljednjih mjeseci. Ambasadori su dali i nekoliko sugestija za naredni period te ohrabrili predstavnike MO BiH da hitno nastave s radom.“

Sastanku s ambasadorima, pored ministrice Pendeš, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane Sead Jusić i Boris Jerenić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić te drugi najviši zvaničnici Ministarstva odbrane BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA