Vijesti

Ministrica Pendeš sa komandanticom Nacionalnog univerziteta odbrane Kraljevine Norveške admiralicom Louise Dedichen

21.6.2018

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastala se 21. juna 2018. godine u Ministarstvu odbrane BiH sa komandanticom Nacionalnog univerziteta odbrane Kraljevine Norveške admiralicom Louise Dedichen. Admiralica Dedichen predvodi delegaciju Kraljevine Norveške, koja se u posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH nalazi od 19. juna.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnoj odbrambenoj saradnji koja je, kako je ocijenjeno, na visokom nivou. Ministrica Pendeš se zahvalila admiralici Dedichen na dugogodišnjoj i značajnoj pomoći koju Kraljevina Norveška pruža, kako savjetodavno tako i kroz pomoć u vidu donacija u više različitih projekata u kojima zajednički učestvuju Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo odbrane Kraljevine Norveške.

Ministrica Pendeš je posebno istakla naročito dobru saradnju u oblasti Jačanja integriteta jer je to veoma važan aspekt i prioritet Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Ministrica Pendeš je istakla i podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Upravljanje personalom”, podršku projektima po pitanju obuke za žene u OS BiH, Balkanske medicinske snage, Preventiva projekat te podršku Centru za operacije podrške miru (PSOTC), a koji su značajno doprinijeli razvoju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Također, razgovarano je i o saradnji i planiranim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u narednom periodu u kojima će, kako je istakla admiralica Dedichen, podršku dati i Ministarstvo odbrane Kraljevine Norveške.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba