Vijesti

Delegacija Senata SAD posjetila Ministarstvo obrane BiH

14.8.2018

Zamjenici ministra odbrane BiH Boris Jerinić i Sead Jusić sa saradnicima, sastali su se 14. avgusta 2018.godine sa delegacijom Komiteta vojne službe pri Senatu SAD koje je predvodio gospodin Dustin Walker.

Zamjenik ministra Jerinić iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom, tokom kojeg je upoznao delegaciju Senata SAD s aktivnostima i ciljevima rada Ministarstva odbrane BiH, aktivnostima na ispunjavanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) za BiH, kao i procesu implementacije dokumenata Pregled odbrane i Plan modernizacije OS BiH. Tokom sastanka su, također, istaknuti i zadaci Oružanih snaga BiH, među kojima su učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama podrške miru.

 

Ovom prilikom naglašena je izuzetno dobra saradnja sa SAD, koje daju veliku podršku Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno i tokom nedavnog održanog sastanka Američko-jadranske povelje u Hrvatskoj,  kojem je prisustvovao i ministar odbrane SAD g. Mattis.

 

Član komiteta vojne službe pri Senatu SAD Dustin Walker, pohvalio je napore Ministarstva odbrane BiH na aktivnostima i usvajanju dokumenta Pregled odbrane, te izrazio želju za što skorije aktiviranje  MAP-a, čime bi počela i implementacija ovog dokumenta. Također, on je pohvalio i doprinos BiH očuvanju mira u svijetu kroz učešće u mirovnim misijama, te je istakao da je BiH stabilna i perspektivna zemlja.

 

Tokom sastanka istaknuto je i zadovoljstvo bilateralno-odbrambenom saradnjom SAD i BiH, kao i mogućnostima njenog unapređenja.

 

Ured za odnose s javnošću 

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA