Vijesti

Održan Simpozij „Civilno-vojna saradnja vezana za zaštitu kulturnih dobara u kriznim situacijama i moguće posljedice“

11.10.2018

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš prisustvovala je danas, 11. oktobra 2018. godine, simpoziju na temu „Civilno-vojna saradnja vezana za zaštitu kulturnih dobara u kriznim situacijama i moguće posljedice“, koji se realizirao u saradnji s Uredom vojnog atašea Republike Austrije u BiH i nevladinom organizacijom „WERK“ iz Mostara u Domu Oružanih snaga BiH.

Cilj simpozija je podizanje svijesti o značaju zaštite kulturnih dobara u kriznim situacijama i povezivanje međunarodnih i domaćih predstavnika akademske zajednice, profesionalaca iz državne službe, oružanih snaga i nevladinih organizacija, kao i poticanje edukacije iz ove oblasti.

 

Među učesnicima simpozija bili su Martin Pamer, ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Karlo von Habsburg u svojstvu predsjedavajućeg Blue Shield International, Siniša Šešum iz Ureda UNESCO-a u BiH, prof. Mirela Mulalić Handan iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kao i drugi relevantni učesnici iz ove oblasti.

 

Ministrica Pendeš izrazila je zahvalnost suorganizatorima za doprinos u realizaciji ovog događaja i u svom obraćanju istakla značaj i ulogu očuvanja kulturne baštine u kriznim i post-kriznim situacijama, te kazala da je „značaj i uloga kulture u kriznim i post-kriznim scenarijima porastao posljednjih godina uslijed pojavljivanja novih oblika sukoba i povećanja broja prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih djelovanjem ljudi.“ „Ova povećana pozornost“, istakla je ministrica Pendeš, „pretvorena je u međunarodne kampanje i u globalan odgovor koji UNESCO i nacionalne vlade promoviraju radi zaštite naslijeđa, očuvanja identiteta zajednica, njihovog kulturnog izrаza, kao i kontrole nedozvoljenog prometa i aktivnosti.“

 

„Prije mnogo godina“,  kazala je u nastavku svoga izlaganja ministrica Pendeš „Oružane snage Bosne i Hercegovine počele su da obučavaju svoje osoblje koje učestvuje u operacijama podrške miru i operacijama za ublažavanje posljedica katastrofa, kako bi se ljudima na terenu osiguralo znanje i sredstva koja su im potrebna za zaštitu ugroženih kulturnih dobara. Ovo je, također, u skladu sa UNESCO-ovom Strategijom za jačanje institucionalnih napora za zaštitu kulture i afirmacije kulturnog pluralizma u slučaju oružanog sukoba iz 2015. godine, a povezano je sa Akcijom za posebne nacionalne mjere i regionalnu saradnju.“

 

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pamer, pozdravio je realizaciju današnjeg događaja, te je istakao važnost očuvanja i zaštite kulture baštine koja je bitna za budućnost, kao i važnost civilno-vojne saradnje i drugih institucija i organizacija koje se bave zaštitom kulturnog nasljeđa.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA