Vijesti

Radionica na temu "Flight Safety"

5.12.2019

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH i Štaba NATO-a Sarajevo održana je Radionica na temu sigurnost letenja "Flight Safety" u cilju postizanja višeg nivoa standardizacije, interoperabilnosti te kompatibilnosti Oružanih snaga BiH, kao i razmjene iskustava i poboljšanja sposobnosti na temu sigurnosti letenja. Radionica je održana 4. i 5. decembra u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u kampu Butmir.

Uz pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, radionici su prisustvovali predstavnici Štaba NATO-a Sarajevo, EUFOR-a, predstavnik Inspektorata zračnih snaga Oružanih snaga Italije te predstavnici Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u BiH (BHANSA).

Radionicu je u ime Štaba NATO-a Sarajevo otvorio brigadir Andrej Svetanić, dok se u ime Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH učesnicima obratio komandant PSOTC-a brigadir Edin Bajramović.

Prvog dana radionice, predstavnik Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH kapetan Eldar Alibegović je uz kratku prezentaciju upoznao sve prisutne sa strukturom, misijom i zadacima zračnih snaga OS BiH te izazovima sa kojima se zračne snage OS BiH susreću u provođenju svojih zadataka. Prezentacijom na temu "Crew Resource Managment" (CRM), predstavnik Inspektorata zračnih snaga Republike Italije pukovnik Massimo Paradisi je predstavio modele CRM-a te važnosti sinhroniziranog upravljanja i djelovanja svih faktora u CRM. O važnosti upravljanja rizicima u izvršenju letačkih zadataka, važnosti ranog prepoznavanja i otkrivanja potencijalnih opasnosti i izazova u pripremi i izvršenju letačkih misija, odnosno važnosti kvalitetne analize nakon same misije, govorio je predstavnik OS BiH kapetan Mustafa Nukić. Prezentacijom na temu "Flight Safety Progam/Investigation" obratio se šef Zračnih operacija EUFOR-a brigadir Bernard Piff koji se osvrnuo na važnost brzog donošenja ispravnih odluka nakon otkrivanja potencijalnih opasnosti tokom operacija letenja.

Drugog dana radionice, 5. decembra, simbolično na dan kada je BHANSA implementirala II fazu preuzimanja kontrole zračnog prostora iznad teritorije Bosne i Hercegovine, predstavnica BHANSA-e Doroteja Lovrić je na temu "Safety Managment Sistem" (SMS) govorila  o aktivnostima odsjeka koji se bavi oblašću sigurnosti letenja, odnosno zakonskih obaveza implementacije politika iz ove oblasti. Tokom radionice predstavljeni su zadaci i aktivnosti iz djelokruga rada "Air Managment Cell" (AMC), koji djeluje pri BHANSA-i s kojim Ministarstvo odbrane BiH sporazumno djeluje.

Završnim riječima, uz zahvalnost i nadu za organiziranjem ovakvih i sličnih radionica i narednih godina, učesnicima se obratili šef Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora, pukovnik Josip Brajković i, u ime Štaba NATO-a Sarajevo, savjetnik za standardizaciju i interoperabilnost zračnih snaga i protivzračne odbrane pukovnik Massimiliano Mancino.

2 FOTO GALERIJA