Vijesti

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš na obilježavanju 15 godina EUFOR-a

6.12.2019

EUFOR je prigodnim događajem, održanim u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 5. decembra 2019. godine, obilježio 15. godišnjicu početka operacije “Althea” EUFOR-a.

Na početku su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak poželjeli dobrodošlicu gostima.

Ova gala večer bila je dobra prilika za podsjećanje na uspješnu saradnju u Bosni i Hercegovini tokom proteklih 15 godina operacije “Althea” EUFOR-a, uključujući zajedničke aktivnosti sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i civilnim organima za provođenje zakona na osposobljavanju i obuci, napore na uklanjanju posljedica prirodnih katastrofa, rad u zajednici, rješavanje naoružanja i municije, aktivnosti na deminiranju i izvođenje vježbi pod nazivom “Brzi odgovor”, kojima se uvježbava sposobnost za brzo jačanje snaga na terenu rezervnim snagama iz partnerskih zemalja.

General Trischak je o Oružanim snagama BiH rekao sljedeće: “Nikad nisam upoznao vojnike i oficire koji zadatke izvršavaju sa više posvećenosti i profesionalizma od pripadnika OS BiH.” Govoreći o završetku programa EUFOR-a za individualnu obuku i samoodrživosti sistema obuke u OS BiH, on je dodao: “…oni su od primaoca sigurnosne pomoći napredovali do pouzdanog i uvažavanog pružaoca sigurnosne pomoći.”

Događaju su prisustvovale mnoge visoke zvanice, među kojima i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Nj.E. Valentin Inzko, te brojni ambasadori i drugi zvaničnici.

2 FOTO GALERIJA