Vijesti

Radionica o implementaciji zaključaka konferencije Mreže načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“

10.12.2019

Radionica o implementaciji zaključaka konferencije Mreže načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“ (Women, Peace and Security (WPS) Chiefs of Defence (CHOD) Network) održava se od 9. do 11. decembra 2019. godine u Tesliću.

Radionici prisustvuju brigadni general Mirsad Ahmić, generalni inspektor MO BiH i generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije. Ambasada Velike Britanije je osigurala učešće eksperata za rodna i pravna pitanja koji su pružili podršku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u prikupljanju i analizi potrebnih podataka.

Pristupanjem načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, Oružane snage Bosne i Hercegovine su tokom 2018. godine pristupile Mreži načelnika štabova „Žene, mir i sigurnost“, shodno nizu rezolucija Vijeća sigurnosti UN pod nazivom „Žene, mir i sigurnost“. Pristupanjem Mreži, Oružane snage BiH su se obavezale na ispunjenje obaveza koje su definirane Dinamičkim planom Ministarstva odbrane BiH o implementaciji navedenih obaveza, te zaključaka konferencije „Žene, mir i sigurnost“ održane u martu 2019. godine. Dinamičkim planom oformljena je radna grupa i četiri tima za provođenje Dinamičkog plana.

Predsjedavajući timova za analizu i usklađivanje propisa i za izradu sveobuhvatne rodne analize u OS BiH je generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić. Na čelu tima za integriranje rodne ravnopravnosti u obuku i vojne vježbe OS BiH je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, a na čelu tima za infrastrukturne radove na stvaranju boljih uslova za smještaj žena i muškaraca u MO i OS BiH je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević.

Svaki od timova zadužen je za određeni aspekt rodne perspektive, ali svi timovi imaju konačni zadatak objedinjavanja svih relevantnih podataka i preporuka u konačni izvještaj koji će biti predočen načelniku Zajedničkog štaba OS BiH i Ministarstvu odbrane BiH.

Radionica se održava uz podršku Ambasade Velike Britanije i Štaba NATO Sarajevo. Očekivanja od ove radionice su da se, uz znanje i iskustvo personala iz MO i OS BiH u suradnji sa ekspertima iz predmetne oblasti, uradi niz analiza i na bazi istih predlože konkretne mjere kojima će se izvršiti preuzete obaveze iz zaključaka konferencije „WPS CHODS Network“ i Dinamičkog plana za implementaciju istih.

Info – GI MO BiH

7 FOTO GALERIJA