Vijesti

Posjete najviših zvaničnika MO BiH lokacijama OS BiH – zajedničkim naporima na zaštiti i prevazilaženju krize uzrokovane virusom korona

6.4.2020

Ministar odbrane Sifet Podžić i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić posjetili su u ponedjeljak, 6. aprila 2020. godine, komande jedinica i lokacije Oružanih snaga BiH, gdje su se upoznali sa funkcioniranjem i preduzetim mjerama u zaštiti od virusa korona, kao i resursima sa kojima se raspolaže na lokacijama OS BiH.
Video prilog posjeta lokacijama OS BiH pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=CdiLZhh7N7c

Ministar Podžić posjetio je lokacije Bataljona veze na Palama i Brigadu taktičke podrške OS BiH u Rajlovcu. Zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić posjetio je Komandu logistike i lokaciju TROM u Doboju, a zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić posjetio je Komandu 5. pješadijske brigade OS BiH u Tuzli i kasarnu „Sinovi posavine“ u Orašju.

Na svim ovim lokacijama, najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane BiH upriličen je informativni brifing, te izvršen obilazak kasarni gdje su se ministar Podžić, kao i zamjenici Krešić i Okolić, upoznali sa stanjem i preduzetim mjerama na ovim lokacijama kao odgovor na trenutnu krizu uzrokovanu virusom korona i opasnostima od zaraze.


Tokom ovih posjeta, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenici ministra Mijo Krešić i Mirko Okolić, izrazili su zadovoljstvo preduzetim mjerama i stanjem u jedinicama, te još jednom naglasili neophodnost poštivanja svih mjera i radnji na suzbijanju širenja virusa COVID-19 kako bi u što većoj mjeri zaštitili pripadnike Oružanih snaga BiH.


Istaknute su i mjere, koje su po pitanju COVID-19 preduzeli Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, pri čemu je naglašena odgovornost svakog pojedinca o strogom pridržavanju propisanih mjera, socijalne distance i higijene na najvišem nivou kako bi se onemogućila transmisija virusa na OS BiH.

Također, istaknuto je da će Oružane snage BiH, na zahtjev nadležnih institucija, ukoliko to bude bilo potrebno, i u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH, staviti na raspolaganje svoje kapacitete, te da je dosadašnji angažman na održavanju šatorskih punktova na graničnim prijelazima i upotreba materijalno-tehničkih sredstava ocijenjena kao veoma uspješna.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

15 FOTO GALERIJA