Vijesti

Nastupna posjeta komandanta EUFOR-a Alexandera Platzera Zajedničkom štabu OS BiH

26.1.2021

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović primio je u nastupnu posjetu 26. januara 2021. godine komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Alexandera Platzera.

General Mašović je na početku poželio dobrodošlicu novoimenovanom generalu Platzeru, istakavši da prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini održava bezrezervnu podršku procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine te doprinosi stabilnosti naše zemlje.

Također, u razgovoru je istakao značaj kontinuirane podrške EUFOR-a Oružanim snagama BiH u procesu daljnjih aktivnosti odbrambene reforme i izvršenja zakonom definirane misije i zadataka, planu zajedničke obuke i realiziranju vježbi, te izgradnje i jačanja operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke u Oružanim snagama BiH.

General Platzer se zahvalio na prijemu i istakao kako će EUFOR nastaviti sa pružanjem podrške Oružanim snagama BiH u izvršavanju Zakonom o odbrani propisanih zadataka te u jačanju sigurnosti i sigurnosnih kapaciteta. Izrazio je nadu za nastavkom uspješne saradnje i realizacije zajedničkih aktivnosti koje imaju obostrani značaj za Oružane snage BiH i EUFOR. Kako je naveo general Platzer, uloga i značaj OS BiH su prepoznate u EU formatu, te je potrebno iznalaziti i nove mogućnosti jačanja kapaciteta OS BiH, kako bi što bolje nastavile izvršavati svoju misiju i u okviru toga pružati pomoć državi i svim njenim građanima.

Info - ZŠ OS BiH