Vijesti

NR Kina donirala Oružanim snagama BiH 15 inžinjerijskih mašina i vozila

31.3.2021

Svečana ceremonija primopredaje 15 inžinjerijskih mašina i vozila, koje je Ministarstvo nacionalne odbrane Narodne Republike Kine doniralo Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, održana je u srijedu, 31. marta 2021. godine, u kasarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Za Inžinjerijski bataljon OS BiH donirano je potpuno novih šest vojnih istovarnih kamiona, dva tenkovska tegljača sa niskom poluprikolicom, dva kamiona sa utovarnim kranom, tri bagera utovarivača i po jedan buldožer i kompaktni utovarivač, sve sa rezervnim  dijelovima.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, kao i drugi najviši predstavnici MO i OS BiH. U ime donatora – Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine, prisustvovali su ambasador NR Kine u BiH Nj.E. Ji Ping i vojni ataše NR Kine u BiH brigadir Su Qiang sa saradnicima.

“Saradnja sa NR Kinom ima svoj kontinuitet”, istakao je ministar Podžić. “To je rezultiralo velikim doprinosom u modernizaciji OS BiH, koje su prethodnih godina već preuzele dio inžinjerijskih mašina koje je doniralo Ministarstvo nacionalne odbrane NR Kine. Danas preuzimamo novu donaciju, shodno ranije potpisanom sporazumu MO BiH i Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine, čija vrijednost je oko 2,5 miliona KM.“

„U procesu jačanja kapaciteta OS BiH, kroz njihovu modernizaciju, nama je pomoć partnera jako važna. Donirana sredstva bit će od velikog značaja za OS BiH u izvršenju misije pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe, kao i za izvršavanje ostalih zadataka OS BiH“, zaključio je ministar Podžić.

Nj.E. ambasador Ping je u svom obraćanju istakao da se u proteklih 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i BiH prijateljski odnosi dviju zemalja neprekidno produbljuju, dok su se odnosi vojski naše dvije zemlje podigle na viši nivo.

„Naše oružane snage održavaju razmjenu i uzajamne posjete na visokom nivou, uz kontinuirano produbljivanje saradnje. Vjerujem da time doprinosimo i daljnjem razumijevanju i razvoju povjerenja između NR Kine i BiH. U budućnosti, spremni smo i dalje jačati saradnju i koordinaciju sa Oružanim snagama BiH, posebno u područjima mirovnih operacija, obuke i obrazovanja kadrova“, zaključio je ambasador Ping.

Zahvalnosti donatorima izrazili su i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić i zamjenik načelnika ZS OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, koji su istakli da ova već treća donacija ovakve vrste ničim nije uslovljena, a pri odluci o doniranju konsultirane su Oružane snage BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

12 FOTO GALERIJA