Vijesti

Čestitka zamjenika ministra odbrane Mije Krešića u povodu 16. godina od formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane

8.4.2021

Obilježavajući 29. godišnjicu Hrvatskog vijeća odbrane koja je osnovana 8. aprila 1992. godine i 16. godina od formiranja 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH, povod je da se nanovo prisjetimo značaja kojeg je HVO imalo u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, a posebno prostora na kojem je živio hrvatski narod. Već tada, te 1992. godine Hrvati su pokazali izuzetnu vojnu organiziranost koja je za cilj imala odbranu svog doma, naroda i jasnu opredijeljenost za stvaranje slobodne domovine. Ratni put kojeg su bojovnici HVO imali satkan je od niza herojskih vojnih akcija kojima se štitio hrvatski narod i sve ono što je stoljećima građeno na rodnoj grudi Bosni i Hercegovini. Zbog toga, danas posebno poštovanje i zahvalu izražavamo onim bojovnicima koji su svoje živote, kao nešto najvrjednije, dali za odbranu naše domovine. Zbog njih i njihove žrtve trebamo zastati i naći u toj žrtvi snagu za sve izazove s kojima smo danas suočeni kao društvo. Proteklih dana iskazana je počast poginulim bojovnicima i prilika je to da se svi zajedno podsjetimo koliku zahvalu dugujemo njima i da s ponosom slavimo časni ratni put Hrvatskog vijeća odbrane.  

I današnja struktura oružanih snaga predstavlja važan segment odbrambeno sigurnosne strukture BiH. Svoj izniman doprinos tome daje i 1. pješadijski (gardijski) puk kao nasljednica HVO čime je vojno rukovodstvo i tada prilikom nastajanja Oružanih snaga još jednom iskazalo opredijeljenost za gradnju sigurne BiH za sve narode koji u njoj žive. Pred vojnicima, podoficirima i oficirima danas je puno izazova i samo istinskim zalaganjem i znanjem možemo odgovoriti postavljenim zadacima i osigurati kredibilitet koji nam garantuje da možemo biti partneri u procesu približavanja ka NATO. Oružane snage pokazale su i dokazale koliki značaj imaju kod pomoći civilnim strukturama vlasti i ta saradnja će biti nastavljena u budućnosti.

I ovu godišnjicu dočekujemo i proslavljamo u drugačijim okolnostima nego ranijih godina jer nas je virus COVID-19 onemogućio u masovnijem okupljanju. Zbog toga smo svi pozvani da budemo još jači oslonac jedni drugima, da pokažemo odgovornost kako bi što prije izašli iz ovog trenutnog stanja.

Uz veliku zahvalnost svima koji su bili u vojnim strukturama HVO kao i onima koji danas nose časnu uniformu OS BiH izražavam čestitke u povodu 29. godišnjice od osnivanja HVO i 16. godišnјice 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH.

Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH