Vijesti

Glavnina američkih snaga za vježbu sa Oružanim snagama BiH dočekana na sarajevskom aerodromu

15.5.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj.E. Eric Nelson su u subotu, 15. maja 2021. godine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali glavninu američkih snaga, koje će skupa sa Oružanim snagama BiH učestvovati u vježbi „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“ od 17. maja do 2. juna 2021. godine.

Zajedno s njima, kontingent od oko 360 američkih vojnika dočekali su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić te američki oficir sa najvišim činom u Bosni i Hercegovini, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad. Američki vojnici u Sarajevo su stigli civilnim avionom iz SAD-a, letom preko Njemačke, i odmah su u pratnji pripadnika Vojne policije OS BiH upućeni ka poligonu OS BiH Manjača. Ukupno oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika će učestvovati na vježbi „Brzi odgovor 21“, na poligonima Glamoča, Manjače te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle. 

„Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OS BiH vidimo kao potvrdu snažne opredijelјenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljnjeg učvršćivanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji. I na tome smo im svima izuzetno zahvalni“, rekao je ministar Sifet Podžić. „Drago mi je da je BiH i kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivan član euroatlantske zajednice sa kojom ne dijelimo samo iste sigurnosne izazove, nego i zajedničke vrijednosti, a evo i odgovornost za suočavanje sa potencijalnim ugroženostima. Stoga, građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na sve pripadnike OS BiH i na njihovo učešće u ovoj vježbi.“

Ambasador SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson je u svom obraćanju istakao da će ovo biti najveća vojna vježba Oružanih snaga SAD i BiH do sada, te da predstavlja izvrsnu priliku za obuku za obje zemlje.

„Kroz nekoliko narednih sedmica, OS SAD-a će raditi zajedno sa OS BiH da bi demonstrirali spremnost i interoperabilnost sa NATO-om i saveznicima. Drago mi je da možemo sarađivati i na ovaj način“, zaključio je ambasador Nelson.

Vježbu „Brzi odgovor 21“ Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine. Ona je dio velike multinacionalne vježbe “Branilac Evrope 21/Defender Europe 21“ koju Komanda OS SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, uz učešće oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA