Vijesti

Adaptacijska obuka pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na helikopterima Huey II

29.6.2021

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno su završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II (Hjui dva), koja se realizirala od 6. do 25. juna 2021. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Ft.Worth /Texas.

Cilj obuke bio je osposobljavanje lica za sigurno i uspješno samostalno upravljanje novim letjelicama OS BiH – helikopterima tipa UH-1H-II Huey II (Hjui dva), kao i pravilno korištenje helikoptera, motora, sistema i opreme, te održavanje na prvom stepenu.

Grupa od osam  pripadnika OS BiH, koja je bila upućena na predmetnu obuku, stekla je znanja i vještine koje će im osigurati najveći nivo sigurnosti prilikom održavanja i upravljanja novim helikopterima.

Radi o helikopterima koje Bosna i Hercegovina kupuje uz finansijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Oružane snage BiH tako uskoro dobijaju četiri nova helikoptera tipa UH-1H-II, a riječ je o višenamjenskim letjelicama, namijenjenim prije svega za prevoz ljudi i tereta, ali i za medicinske evakuacije te gašenje požara.

Info – ZŠ OS BiH

5 FOTO GALERIJA