Vijesti

Parlamentarni državni sekretar Saveznog ministarstva odbrane SR Njemačke Thomas Silberhorn posjetio Ministarstvo odbrane BiH

30.9.2021

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, sa saradnicima, razgovarao je 30. septembra 2021. godine sa parlamentarnim državnim sekretarom Saveznog ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke Thomasom Silberhornom i njegovim saradnicima.

U delegaciji Saveznog ministarstva odbrane SR Njemačke bila je i ambasadorica SR Njemačke u BiH Nj. E. Margaret Uebber i vojni ataše SR Njemačke u našoj zemlji pukovnik Franc Josef- Nolte.

Zamjenik ministra Krešić izrazio je dobrodošlicu državnom sekretaru Silberhornu i upoznao ga sa trenutnim stanjem i aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te istakao da je SR Njemačka jedan od strateških partnera Bosni i Hercegovini i posebno njenim odbrambenim institucijama.

U razgovorima je naglašena dugogodišnja dobra i vrlo korisna bilateralna saradnja u oblasti odbrane, kao i pomoć i podrška koju SR Njemačka pruža Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane BiH od njegovog osnivanja pa do danas. Zamjenik Krešić je posebno naglasio podršku i pomoć koju Njemačka pruža u procesu školovanja pripadnika OS BiH, kao i na značajnoj pomoći u osiguranju deminerske opreme i opreme za helikoptere.

Vrlo korisnom i značajnom je ocijenjena inicijativa naših partnera iz Saveznog ministarstva odbrane o uređenju infrastrukture i lokacija na kojima su smješteni pripadnici Oružanih snaga BiH, čija bi implementacija trebala početi ubrzo još jačim i bržim tempom jer je pandemija uzrokovala određene zastoje u procesu saradnje dviju zemalja.

Gosti su upoznati i o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu evropskih i euroatlantskih integracija, kao i o unutrašnjim političkim refleksijama vezanim za navedene teme unutar naše zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o prisutnim sigurnosnim, ekonomskim i drugim izazovima sa kojima se susreće ne samo Bosna i Hercegovina, već i ostale zemlje regiona, a tiču se ilegalnih migracija, tradicionalnih oblika kriminala, kao i povratka državljana regiona sa stranih ratišta.

Gospodin Silberhorn je iskazao snažnu podršku našoj zemlji i reformskim procesima koji se i trenutno realiziraju sa posebnim naglaskom na podršku putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i programima saradnje sa NATO-om. Naglasio je potrebu nastavka dobre i plodonosne bilateralne saradnje u oblasti odbrane i istakao opredjeljenje SR Njemačke da nastavi sa započetim programima pomoći i podrške našoj instituciji, te da otvori i druge vidove podrške značajne za reformske procese u institucijama odbrane BiH. Također je izrazio nadu i očekivanja da će svi akteri u BiH poduzeti potrebne korake, što bi dovelo do većeg međusobnog razumijevanja i stvaranja unutrašnjeg balansa. 

-Video prilog sa izjavama možete pogledati/preuzeti na YouTube kanalu Ministarstva odbrane BiH:

https://www.youtube.com/watch?v=TwcubCrhALU

Ured za odnose s javnošću   

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

7 FOTO GALERIJA