Vijesti

Zamjenik državnog sekretara za sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske u posjeti MO BiH

3.11.2021

Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, sa saradnicima, primio je 3. novembra 2021. godine u službenu posjetu zamjenika državnog sekretara za sigurnosnu politiku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Isztvána Balogha zajedno sa ambasadorom Mađarske u BiH Nj.E. Krisztiánom Pósaom.

Zamjenik državnog sekretara za sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske informirao je delegaciju MO BiH o statusu procedure odlučivanja u tijelima Evropske unije o donaciji za opremanje Deminerskog bataljona OS BiH, koja je sada u završnoj fazi, te se očekuje odluka Vijeća EU o odobravanju navedene donacije u iznosu od oko 10 miliona € iz Evropskog fonda za mirovne operacije (EPF).

Podsjećamo da je delegacija Mađarske u tijelima Evropske unije inicirala odlučivanje po zahtjevu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za pristup sredstvima iz EPF-a i donaciju, s ciljem povećanja kapaciteta i sposobnosti OS BiH za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

Na upit o drugim mogućim područijima pomoći Ministarstvu odbrane BiH iz fondova EU, pomoćnik ministra Šajinović je naglasio da bi projekti podrške opremanju Oružanih snaga BiH u skladu s Planom modernizacije bili prioritetni.

Balogh je potvrdio da angažman na očuvanju sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana je u vrhu vanjskopolitičkih prioriteta Mađarske, te da će se Mađarska još snažnije angažirati u podršci procesu evropskih i evroatlantskih integracija, u skladu s utvrđenim ciljevima i prioritetima država regije.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685

6 FOTO GALERIJA