Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio specijalnog predstavnika EU u BiH Nj.E. Johanna Sattlera

10.11.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u ponedeljak 8. novembra 2021. godine u službenu je posjetu primio šefa Predstavništva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Nj.E. Johanna Sattlera.

Sagovornici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji. Naglasili su važnost političkog dijaloga i smanjenja napetosti. Obojica su se složili da su prijetnje jednostranim akcijama, posebno u vezi Oružanih snaga BiH, neprihvatljive te da podrivaju suverenitet Bosne i Hercegovine.

Ministar Podžić je ovom prilikom zahvalio predstavniku Sattleru na podršci koju Evropska unija pruža Oružanim snagama BiH, posebno kroz obuku i zajedničke vježbe s EUFOR-om te projekte u području deminiranja i odlaganja viška municije, oružja i minskoeksplozivnih sredstava. 

Specijalni predstavnik Sattler je pohvalio saradnju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s institucijama EU, prvenstveno kroz EUFOR, koji je važan element u jačanju sigurnosti i stabilnosti u zemlji. S tim u vezi, pozdravljen je produžetak izvršnog mandata Operacije „Althea“, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Naglašeno je i da će EU ostati posvećena podršci sigurnom okruženju u BiH za sve građane.

Na sastanku je istaknuta i važna uloga OS BiH u pružanju pomoći civilnim institucijama u cijeloj zemlji, posebno u slučajevima prirodnih katastrofa, poput požara i poplava. Posebno je naglašeno da su OS BiH odigrale izuzetno važnu ulogu u pomoći stanovništvu tokom velikih poplava 2014. godine. Također, kao bitna, istaknuta je uloga OS BiH u spriječavanju daljnje humanitarne krize prošle zime, brzim postavljanjem vojnih šatora i inženjerijskim uređenjem migrantskog kampa „Lipa“ kod Bihaća.

U razgovoru su učestvovali i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić, kao i politički savjetnik specijalnog predstavnika EU i EUFOR-a Thomas Widrich.

Ured za odnose s javnošću
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

2 FOTO GALERIJA