Vijesti

Delegacija Generalnog inspektorata MO BiH u službenoj posjeti Inspektoratu MO Republike Hrvatske

10.11.2021

U skladu sa Planom bilateralne vojne saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske za 2021. godinu, delegacija Generalnog inspektorata MO BiH predvođena generalnim inspektorom MO BiH brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, u periodu od 08. do 10. novembra 2021. godine boravila je u službenoj posjeti Inspektoratu odbrane MO Republike Hrvatske. Tema bilateralne posjete bila je razmjena iskustava i ekspertski razgovori iz oblasti inspektorata.

Predstavnike inspektorata MO Republike Hrvatske, koji su bili domaćini delegaciji Generalnog inspektorata MO BiH, činili su glavni inspektor odbrane generalpukovnik Drago Matanović, zamjenik glavnog inspektora odbrane generalmajor Krešo Tuškan, voditeljica Odjela podrške i koordinacije brigadir Mirjam Antolić, voditelj Odjela inspekcije ljudskih resursa brigadir Marijan Podhraški, viši inspektor za HRM kapetan bojnog broda Neven Katić i viši inspektor oficir u stalnoj pratnji OPiK brigadir Jure Stipić.

U sastavu delegacije Generalnog inspektorata MO BiH bili su još i inspektori brigadir Marina Jasak, brigadir Nusret Demić i pukovnik Siniša Anteljević.

U toku susreta razgovarano je o organizacijsko-formacijskoj strukturi, misiji i težišnim aktivnostima ovih organizacija u sistemima odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i budućim izazovima i saradnji u razmjeni iskustava u narednom periodu.

Delegaciju Generalnog inspektorata MO BiH primio je i državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Hrvatske Branko Hrg, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom ove dvije institucije, uz želju da ta saradnja bude još sadržajnija. Pored ekspertskih razgovora, delegacija Generalnog inspektorata MO BiH je u pratnji domaćina obišla Komandni operativni centar, prilikom čega je komandant Centra brigadni general Ivan Turkalj prezentovao misiju Centra.

Na kraju posjete, delegacija Generalnog inspektorata MO BiH je u pratnji domaćina obišla firmu “HS” Produkt d.o.o. u Karlovcu.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,   

4 FOTO GALERIJA