Vijesti

Zajednički koncerti Vojnog orkestra OS BiH i Orkestra Komande Kopnene vojske SAD-a za Evropu i Afriku (USAREURAF)

7.3.2022

Kroz niz projekata međunarodne vojne saradnje, u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i NATO Štaba Sarajevo (NHQSa) u Sarajevu i Mostaru od 28. februara do 4. marta 2022. godine realiziran je još jedan projekat obuke i razmjene vojnih muzičara između Vojnog orkestra OS BiH i Orkestra Komande Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Afriku (USAREURAF).

Četiri pripadnika Orkestra Vojske SAD su kao instruktori radili sa pripadnicima Vojnog orkestra OS BiH. Održane su radionice za razne instrumentalne sastave, kao i marševanje, sa posebnim naglaskom na bend lidere - predvodnike orkestra.

Ova zajednička saradnja je bila vrlo uspješna, te je rezultirala zajedničkim koncertom i prezentacijom mogućnosti i sposobnosti vojnih muzičara, kojima su prisustvovale delegacije NATO Štaba Sarajevo i Zajedničkog štaba OS BiH. Izvedena su djela različitih stilova muzike, kao i ceremonijalnih marševa te himne.

U sklopu ove saradnje kao i projekta humanitarne akcije „Band Together-Spirit of America“, koji uključuje radionice za djecu i donaciju muzičkih instrumenta, pripadnici Orkestra Vojske SAD za Evropu i Afriku snimili su kompoziciju „Djevojka je zelen bor sadila“, koju je za njih priredio komandant Vojnog orkestra OS BiH pukovnik Tomislav Sušac.

Info – ZŠ OS BiH

13 FOTO GALERIJA