Vijesti

Priručnik o rodu i rodnim pitanjima - osiguranjе jednakosti pripadnika i pripadnica odbrambenog sistema BiH

7.3.2022

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH realiziraju različite aktivnosti koje promoviraju postignuća sa ciljem osiguranja jednakosti pripadnika i pripadnica unutar odbrambenog sistema BiH.

Značajno postignuće za potrebe sveobuhvatnog i kvalitetnog razvoja obuke pripadnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH predstavlja izrada i štampanje Priručnika o rodu i rodnim pitanjima, koji je sačinjen u okviru aktivnosti iz regionalnog projekta „Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformu sektora sigurnost na Zapadnom Balkanu“.

Kao nastavak dobrih praksi koje Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH provode već drugo desetljeće, Priručnik o rodu i rodnim pitanjima ima za svrhu da na jedinstven, standardiziran i prepoznatljiv način unaprijedi koncept izvođenja obuke sa ciljem jasnijeg i lakšeg usvajanja znanja i načela o rodnoj ravnopravnosti unutar odbrambenog sistema BiH.

Nudeći sva potrebna znanja o sadržajima koje tretira UN Rezolucija 1325 i ostale vezane UN rezolucije za pružanje zaštite civilima u vojnim operacijama i mirovnim misijama namijenjene pripadnicima Oružanih snaga BiH te znanja o potrebi poštivanja i primjeni načela rodne ravnopravnosti svim licima i odgovornim osobama unutar odbrambenog sistema BiH, Priručnik će unaprijediti edukativne procese za ostvarivanje demokratskih principa i osnovnih ljudskih prava unutar odbrambenog sistema BiH.

Priručnik o rodu i rodnim pitanjima sačinio je autorski tim koji su činili rodni treneri Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i kontakt osobe u Oružanim snagama BiH, a značajnu stručnu, tehničku i finansijsku podršku u realizaciji ove aktivnosti dala je organizacija UNDP - SEESAC.

Prijem štampanih materijala realiziran je 7. marta 2022. godine u zgradi Ministarstva odbrane BiH i isti će u narednim danima biti distribuirani na upotrebu i korištenje komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH i rodnim trenerima u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Elektronska verzija Priručnika o rodu i rodnim pitanjima bit će objavljena/dostupna i na web-stranici MO BiH.