Vijesti

Održana Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom u MO i OS BiH

10.3.2022

Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za 2021. godinu održana je 10. marta 2022. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Uz prisustvo predstavnika svih organizacionih jedinica MO BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, kako na licu mjesta, tako i u on-line režimu, konferencijom je predsjedavao pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović. Na skupu su učestvovali i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajori Gojko Knežević i Ivica Jerkić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, kao i samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilne komande nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković.

Cilj Godišnje analize bilo je utvrđivanje dostignutog stepena funkcionalnih sposobnosti kadrovskih organa MO i OS BiH u 2021. godini, prijedlozi i rješenja za unapređenje rada, kao i definiranje zadataka za 2022. godinu. Učesnici su upoznati sa odredbama novog Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, sa težištem na nova rješenja i izmjene u odnosu na raniji Pravilnik. I protekle godine, glavne aktivnosti Sektora za upravljanje personalom MO BiH bile su usmjerene na popunu vojnog personala, školovanje, usavršavanje i rješavanje radno-pravnog statusa pripadnika MO i OS BiH, razvijanje rodne ravnopravnosti, kao i ažuriranje i izradu podzakonskih akata u oblasti upravljanja personalom. U 2021. godini u profesionalnu vojnu službu primljeno je 59 oficira, 118 podoficira i 543 vojnika. U tekućoj godini najtraženije će biti specijalnosti u zrakoplovstvu, inžinjeriji, vezi, sanitetu, informatičkoj, tehničkoj, saobraćajnoj i muzičkoj službi OS BiH.

„Možemo reći da će sistem za upravljanje personalom i u 2022. godini težišno biti angažiran na aktivnostima koje će osigurati dovoljnu brojnost kvalitetnog personala unutar OS i MO BiH. Paralelno ćemo raditi na jačanju segmenata motivacije i zadržavanja pripadnika OS BiH unutar našeg sistema“, istakao je Sead Muratović.

„Analizirali smo neke nedostatke i izazove, kako bismo iznašli rješenja da imamo još kvalitetniji sistem popune kadrova“, kazao je general Knežević.

Predsjedavajući Sarajlić je naglasio potrebu da se što prije trebaju odvojiti budžetska sredstva za povećanje plaća profesionalnih vojnih lica te pozvao MO i OS BiH na saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, čiji članovi žele pomoći u tom pogledu.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA