Vijesti

Zajednička obuka pripadnika Oružanih snaga BiH i Ministarstva sigurnosti BiH na NICS sistemu

21.3.2022

Zajednička obuka pripadnika Oružanih snaga BiH i pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH na Komandnom sistemu za upravljanje incidentima naredne generacije (NICS) izvodi se 21. i 22. marta 2022. godine u Ministarstvu sigurnosti BiH.

NICS sistem razvijen je uz podršku NATO programa Nauka za mir i sigurnost i Odjeljenja za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, i vrlo je korisna platforma koja je do sada u više kriznih situacija korištena za komunikaciju i koordinaciju između službi za zaštitu i spašavanje. Korištenje najmodernijih tehnologija spasiocima omogućava da brže i efikasnije pruže pomoć unesrećenima.  

Sistem NICS omogućava korisnicima razmjenu informacija u realnom vremenu te pristup bazama podataka i informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, geopozicijama vozila i osoba, kritičnoj infrastrukturi, itd.

Navedenoj obuci prisustvovalo je 12 pripadnika OS BiH koji su sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti usklađivali procedure i postupke prilikom korištenja navedenog sistema, kao i načine što bržeg protoka informacija između OKC 112 (Operativnog centra Ministarstva sigurnosti) i OCK2IO BiH (Operativnog centra za komandovanje i kontrolu u institucijama odbrane BiH).

Na početku obuke ispred OS BiH prisutnima se obratio načelnik OCK2IO BiH brigadir Fikret Bandić, koji je izrazio zahvalnost na dobrim uslovima rada u prostorijama Ministarstva sigurnosti, kao i odličnoj saradnji i kooperativnosti na obuci pripadnika različitih sigurnosnih struktura BiH. Posebno je istakao značaj odlične saradnje između OKC 112 i OCK2IO BiH te izrazio nadu da će se ona još više unaprijediti obukom personala koji je izvršio usavršavanje na NICS sistemu.

Info – ZŠ OS BiH

 

4 FOTO GALERIJA