Vijesti

MO BiH i ove godine raspisuje konkurse za školovanja na vojnim akademijama partnerskih zemalja

25.3.2022

Nastavljajući tradiciju školovanja za oficire Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na uglednim međunarodnim obrazovnim institucijama, Ministarstvo odbrane BiH i ove godine raspisuje konkurse za prijem kadeta i kadetkinja za školovanja na vojnim akademijama partnerskih zemalja.

Tako je prošlog mjeseca raspisan konkurs za prijem kadeta na Akademiju Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije, a ovog mjeseca raspisani su konkursi za prijem na Kraljevsku akademiju Sandhurst i Kraljevsku zrakoplovnu akademiju Cranwell u Velikoj Britaniji te Vojnu akademiju Univerziteta odbrane Republike Srbije.

U narednom periodu raspisat će se i konkursi za školovanje u ostalim partnerskim zemljama u kojim BiH školuje kadete. Konkursi  se objavljuju u dnevnim novinama, a svi detalji i uslovi konkursa mogu se pronaći na službenoj web-stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba.  

Mogućnost školovanja na stranim vojnim akademijama kadetima BiH već duži niz godina ostvaruje se bilateralnim sporazumima sa partnerskim zemljama. Svaki kandidat sam odabire na koji konkurs i za koju inostranu akademiju će se prijaviti.

Kadeti iz BiH školuju se u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Italiji i Sjevernoj Makedoniji. Trenutno se u tim zemljama školuje 194 kadeta iz BiH, od čega je 38 kadetkinja, odnosno 26 posto.

„Na uglednim školskim institucijama naši kadeti i kadetkinje uče od vrhunskih predavača i savremenim metodama se školuju za lidere budućnosti, koji će biti u stanju prepoznati nove izazove i prijetnje, suočiti se s njima i povesti na zadatak ljude koji su im povjereni“, kazao je tim povodom ministar odbrane BiH Sifet Podžić. On posebno ističe zahvalnost svim državama sa kojima BiH ima sporazum o vojnom školovanju.

„Slanjem kadeta i kadetkinja na vojne akademije partnerskih zemalja širom svijeta, Bosna i Hercegovina dobija visokoobučen personal, koji najbolje međunarodne prakse primjenjuje u Oružanim snagama BiH. Time pokazujemo i da poštujemo tradicije različitosti, s ciljem jačanja zajedništva u Bosni i Hercegovini. Oružane snage BiH tako na najpozitivniji način utiču na očuvanje mira i stabilnosti ne samo u našoj zemlji, nego i u cijeloj našoj regiji“, naglasio je ministar Podžić.

Nevezano za školovanja na stranim vojnim akademijama, u Oružanim snagama BiH, uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, postoji i zaseban program prijema kandidata iz civilstva sa završenim fakultetima, koji pohađaju oficirski kurs u Centru za profesionalni razvoj Komande za obuku i doktrinu OS BiH u Travniku. Do sada je kroz ovaj program u profesionalnu vojnu službu primljeno 305 novih oficira, ali i 336 novih pripadnika OS BiH u kategoriji podoficira.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
 e-mail: info@mod.gov.ba