Vijesti

Ministar odbrane Sifet Podžić sa ministrom odbrane Lorenzom Guerinijem

29.3.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sastao se 29. marta 2022. godine sa ministrom odbrane Republike Italije Lorenzom Guerinijem, koji se sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Italije nalazi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Video prilog sa izjavama ministara na linku:

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj saradnji dviju zemalja, dosadašnjem doprinosu međunarodnim operacijama podrške miru Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Republike Italije, procesu evropskih i evroatlantskih integracija u Bosni i Hercegovini, kao i o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Ministar Podžić je izrazio dobrodošlicu ministru Gueriniju te istakao zadovoljstvo realizacijom zvanične posjete i susreta, što predstavlja potvrdu dobre bilateralne saradnje dviju zemalja u oblasti odbrane koja datira od 2013. godine, a nastavlja se i danas realizacijom godišnjih planova bilateralne odbrambene saradnje, koji se, između ostalog, ogledaju i u školovanju pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama Republike Italije.

Govoreći o procesu evropskih i evroatlantskih integracija, ministar Podžić je rekao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno rade na ispunjenju zacrtanih planova, ističući dokument „Program reformi“ kao vrh prioriteta, kao i na dostizanju potrebnih standarda sa EU i NATO-om. U tom pogledu, ministar Podžić je dodao da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja od ogromne vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu. Ministar je iskoristio priliku da se zahvali za donaciju u vrijednosti od 1,5 miliona eura za projekat Perspektiva, koji se bavi zbrinjavanjem otpuštenog vojnog personala. Također, ministar je naglasio i značaj vrijedne donacije Evropske unije u vrijednosti od 10 miliona eura namijenjenu za vojno deminiranje.


Ministar odbrane Lorenzo Guerini je rekao da je današnji sastanak potvrda dobre saradnje dviju zemalja, kao i njenih ministarstava odbrane, te izrazio očekivanja za unapređenjem bilateralno-odbrambene saradnje. Posebno je istakao da će Republika Italija nastaviti aktivno podržavati proces evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno kada je riječ o državama Balkana. Pohvalio je angažman pripadnika Oružanih snaga BiH u pogledu dosadašnjeg učešća u operacijama podrške miru, koje su dale značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu, te se zahvalio ministru Podžiću na spremnosti slanja vojnika u mirovnu misiju u Libanon pod komandom italijanske vojske.

Na kraju sastanka, ministri su izrazili spremnost da se saradnja na polju odbrane dviju zemalja može proširiti i podići na viši nivo. Također, dvojica ministara su se složili da su i Evropska unija i NATO pokazali jedinstvo i odlučnost u odnosu na trenutnu situaciju u Ukrajini.

Zvaničnom sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, prisustvovali su članovi delegacija MO BiH i MO R. Italije, između ostalih, zamjenik ministra odbrane BiH za politike i planove Mijo Krešić, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, ambasador R. Italije u BiH i Nj. E. Marco di Ruzza, savjetnik za stratešku i opću politiku Fausto Recchia i šef Ureda za zakonodavstvo generalmajor Salvatore Luongo. 

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA