Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović na prijemu kod guvernera savezne države Maryland

8.4.2022

Visoka vojna delegacija Oružanih snaga BiH, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 8. aprila 2022. godine, prisustvovala je prijemu koji je upriličio guverner savezne države Maryland Larry Hogan.

Razgovarano je o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje Oružanih snaga BiH i savezne države Maryland, kao i mogućnostima proširenja saradnje u narednom periodu.

Gospodin Hogan je izrazio zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje i istakao potrebu da se nastavi kroz postojeće, ali i kroz nove projekte koji će pomoći Oružanim snagama BiH u dostizanju višeg stepena opremljenosti i obučenosti, imajuću u vidu kapacitete s kojim Nacionalna garda Maryland raspolaže. Posebno je naglasio značaj projekata koji imaju za cilj proširenje saradnje sa civilnim strukturama, a posebno u oblastima koje se odnose na obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju i druge moguće kapitalne projekte ulaganja u Bosni i Hercegovini.

„Mi u Oružanim snagama BiH svjesni smo značaja naše uspješne saradnje koja se manifestirala kroz različite vidove obuke, ali i zajedničkog učestvovanja u NATO vođenoj misiji u Afganistanu, što predstavlja vrhunac saradnje i povjerenja, ali i podsticanja da dalje razvijamo i proširujemo saradnju i na civilne aspekte društva“, istakao je tokom susreta general Mašović, te dodao: „U tom pogledu, duboko sam ubijeđen da bi jačanje saradnje između Marylanda i BiH, pored odbrambene, i u različitim sferama ekonomske, obrazovne, i kulturne saradnje, doprinijelo dodatnom jačanju veza između Marylanda i BiH, odnosno SAD i BiH.“

Također u razgovorima je zajednički ocijenjena uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i Marylanda koja traje gotovo 20 godina, te je  s tim u vezi  najavljeno i međusobno bratimljenje gradova.

Info – ZŠ OS BiH

5 FOTO GALERIJA