Vijesti

Delegacija MO i OS BiH na šehidskom mezarju „Kovači“ odala počast šehidima i poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH

14.4.2022

U povodu obilježavanja 17. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa saradnicima, 14. aprila 2022. godine na šehidskom mezarju „Kovači“ u Sarajevu odali su počast šehidima, poginulim borcima i umrlim pripadnicima Armije RBiH.

Ceremonija odavanja počasti na ovom mezarju, kao i na drugim lokacijama u Bosni i Hercegovini dio je Programa obilježavanja 17. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 30. godišnjice formiranja Armije RBiH.

Program obilježavanja ovog jubileja i odavanje počasti upriličeno je uz prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Željka Komšića, te uz prisustvo vojnih zvaničinka, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnika boračkih organizacija, kao i predstavnika vojno-diplomatskog kora akreditiranog u BiH.

Pored delegacije MO BiH i OS BiH, učestvovale su jedinice za odavanje počasti iz sastava 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade i 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade.

U sklopu obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, ujedno Dana Armije RBiH, brojne delegacije su odale počast i položile cvijeće i na gradskom mezarju/groblju „Stadion“ Koševo.

Također, počast šehidima, poginulim borcima i umrlim pripadnicima Armije RBiH je odata na spomen obilježju „Kameni spavač“ u Zenici, spomen obilježju „Slana Banja“ u Tuzli, mezarju „Humci“ u Bihaću, spomen obilježju u Goraždu, na Šehitlucima u Mostaru i mnogim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA