Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić u nastupnu posjetu primio vojnog atašea Republike Srbije u BiH

20.4.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u nastupnu posjetu 20. aprila 2022. godine novoimenovanog vojnog atašea Republike Srbije u BiH pukovnika Sašu Nešića.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim aktivnostima oružanih snaga dviju zemalja i izazovima koji stoje u okolnostima privremenog finansiranja u BiH. Ministar Podžić se zahvalio vojnom atašeu Republike Srbije na mogućnosti školovanjа kadeta BiH na visokim vojnim školama.

Oba sagovornika su se usaglasila da se nastave zajedničke obuke pripadnika dvije vojske, kako u edukativnim centrima u Srbiji, kao što su Centar atomske, biološke i hemijske odbrane i Centar za obuku logistike Vojske Srbije, tako i u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) i Centru za protivminsko djelovanje u BiH.

Pukovnik Nešić je napomenuo da je na snazi odluka kojom je Republika Srbija privremeno obustavila sve međunarodne vježbe dok traje sukob u Ukrajini, ali će se u budućnosti raditi na izvođenju zajedničkih vježbi.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se vrlo brzo potpisati plan bilateralne saradnje ministarstava odbrane BiH i Republike Srbije za ovu godinu.

Na sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA