Vijesti

Program menadžerica Evropskog fonda za mir posjetila MO BiH

6.5.2022

Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, na čelu sa pomoćnikom ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem, u petak, 6. maja 2022. godine u Sarajevu, primili su program menadžericu Evropskog fonda za mir (EPF) Angelicu Lazar sa saradnicima, koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu radi realizacije programa pomoći za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Na sastanku је razgovarano o detaljima realizacije donacije Evropskog fonda za mir u deminerskoj opremi Oružanim snagama BiH u vrijednosti od 10 miliona eura, koja je u toku. Radi se o donaciji iz prošle godine, koja se sastoji se od 34 vozila podrške za deminiranje, 34 vozila za medicinsku podršku te medicinske opreme i 150 metal-detektora. Predstavnici MO BiH ovom su prilikom izrazili veliku zahvalnost za navedenu pomoć u ovoj opremi i izrazili nadu da će se u što skorije vrijeme pristupiti realizaciji ove donacije.

Oružane snage BiH među rijetkim su vojskama u svijetu koje mine uklanjaju po strogim humanitarnim standardima te obavljaju oko 30 posto svih aktivnosti u procesu uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini. Time OS BiH daju i više nego značajan doprinos stvaranju sigurnog okruženja za stanovnike naše zemlje. Na polju međunarodne saradnje, dobre rezultate ostvaruje i Centar za deminiranje OS BiH, na kojem pripadnici vojski partnerskih zemalja imaju priliku da uče o domaćim iskustvima u uklanjanju mina.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA