Vijesti

Delegacija Velike Britanije na sastanku sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem

10.5.2022

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima razgovarali su 9. maja 2022. godine sa delegacijom Ujedinjenog Kraljevstva (UK), koja predstavlja ovu prijateljsku i partnersku zemlju u institucijama Evropske unije i NATO-a u Briselu.

U delegaciji su bili brigadir Old Roy, predstavnik UK pri EU, gospodin Nick Pickard, zamjenik stalnog predstavnika UK pri NATO-u, ambasador UK u BiH Nj.E. Mathew Field i odbrambeni ataše ove zemlje u BiH brigadir Andrew Tait.

Ministar Podžić je iskoristio priliku da tokom razgovora zahvali ambasadoru Fieldu i vojnom atašeu Taitu na podršci i pomoći koju Vlada UK pruža institucijama odbrane BiH, te naglasio da je bilateralna saradnja u ovoj oblasti na vrlo visokom nivou.

On je ovom prilikom posebno istakao pomoć u oblasti školovanja i različitih vrsta treninga i edukacije, uspostavi i opremanju vojnih ambulanti na lokacijama OS BiH, osavremenjavanju centara za obuku, a posebno Centra za borbenu obuku na Manjači, kao i na drugim brojnim projektima.

Učesnici sastanka su informirani o težišnim aktivnostima MO i OS BiH u ovom vremenu pojačanih sigurnosnih i ekonomskih izazova kako u našoj zemlji tako i u cijeloj Evropi, kao i o aktivnostima MO i OS BiH iz “Programa reformi” i saradnje sa NATO-om i EU.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće i izazove sa kojima se odbrambeni sistem nosi zbog neusvajanja  budžetu za odbranu u posljednje dvije godine.

Na sastanku se razgovaralo i o negativnim implikacijama izazvanih blokadom državnih institucija i nedonošenjem potrebnih odluka na nivou Predsjedništva BiH, što u osnovi onemogućava upotrebu i angažman OS BiH na ispunjenju određenih zakonom predviđenih misija i zadataka.

“Uprkos svim ovim izazovima i poteškoćama, MO i OS BiH ipak uspijevaju ispuniti svoje obaveze, ali pomoć i podrška prijateljskih i partnerskih zemalja itekako dobro dođe i poželjna je u vremenu koje je pred nama”, istakao je ministar Podžić.

Brigadir Roy i gospodin Pickard, kao i ambasador Field su naglasili punu podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u daljnjem radu, te su iskazali čvrstu opredijeljenost za svaku vrstu pomoći, gdje je to potrebno.

Pohvalili su dosadašnje aktivnosti pripadnika OS BiH na domaćem i na međunarodnom planu i iskazali želju za još većim uključenjem naših odbrambenih kapaciteta, kako u bilateralnim tako i u multilateralnim aktivnostima.

Na kraju je i načelnik ZŠ OS BiH general Senad Mašović iskoristio priliku da se zahvali gostima na pomoći i podršci koja se pruža OS BiH kao i državi BiH u cjelini, i izrazio očekivanja da će saradnja između naše dvije zemlje biti nastavljena i u budućnosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA