Vijesti

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Javier Colomina posjetio Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

18.5.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primio je 18. maja 2022. godine u službenu posjetu delegaciju NATO-a, na čelu sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, kao i komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Pamela McGaha.

Teme razgovora bile su aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, globalna dešavanja, aktivnosti i saradnja MO i OS BiH sa Sjevernoatlantskim savezom, te važnost angažmana EUFOR-a u BiH.

Izrazivši dobrodošlicu zamjeniku pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Colomini, ministar Podžić je istakao dobru i kontinuiranu sаradnju Ministarstava odbrane i Oružanih snaga BiH sa NATO-om koja se ogleda kroz razne programe i aktivnosti. Ministar Podžić se osvrnuo i na krizu u Ukrajini, konstatujući da ista predstavlja izazov bez presedana za evropsku sigurnost. Također, Podžić je naglasio da je rat u Ukrajini za BiH dodatno izazovan zbog tranzicijskog perioda, zastoja rada državnih institucija, ali i neusvajanja budžeta za ovu godinu. Naveo je da BiH iznimno cijeni veliku podršku NATO-a, te da sa velikom pažnjom prati aktuelnu situaciju u Finskoj i Švedskoj i mogućem pristupanju ovih skandinavskih država NATO-u. U tom pogledu, izrazio je očekivanja da će odluke koje se donesu biti u pravcu afirmacije NATO-ovih principa i jačanja evroatlantske zajednice čemu teži i Bosna i Hercegovina.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Javier Colomina se zahvalio na prijemu ministru Podžiću te dodao da NATO ostaje predan regionu i Bosni i Hercegovini, te da će se mjere podrške za izgradnju kapaciteta Oružanih snaga BiH i uzajamne saradnje nastaviti i u narednom periodu. Colomina je pohvalio aktivnosti koje OS BiH provode po pitanju NATO ocjenjivanja Lake pješadijske borbene grupe OS BiH. Ukazujući na trenutnu situaciju u Ukrajini, Colomina je naglasio da će NATO pružiti pojačanu podršku BiH, kao i da će nastaviti da podržava evroatlantski put BiH.

Na sastanku se obratio i zamjenik ministra Okolić koji je, kao član Komisije za saradnju sa NATO-om, istakao izuzetno dobru saradnju sa NATO-om iz Brisela i NATO Štabom Sarajevo, te je posebno naglasio da se aktuelna dešavanja u BiH trebaju rješavati jedino dijalogom, mirnim i demokratskim putem.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA