Vijesti

Britanski parlamentarci posjetili Ministarstvo odbrane BiH

10.6.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, 10. juna 2022. godine, su u službenu posjetu primili grupu članova Britanskog parlamenta, koje je predvodio britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field.

Video prilog sa izjavama: https://www.youtube.com/watch?v=VXE1rao4FJk

U sastavu delegacije Britanskog parlamenta bili su Fleur Anderson, Bob Stewart, Jackie Doyle Price, Karen Anne Bradley, Martin Wickers, Tony Lloyd, Alyn Smith i David Doogan.

Na sastanku, koji je održan u Domu OS BiH u Sarajevu, sagovornici su razgovarali o podršci koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske pruža Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama. Britanski parlamentarci zanimali su se i za političke i sigurnosne aspekte stanja u Bosni i Hercegovini, regiji i cijeloj Evropi te uticaju rata u Ukrajini.

Ministar Podžić je zahvalio britanskim parlamentarcima za značajnu podršku koju kroz različite projekte već duži niz godina osigurava Britanska ambasada u BiH. On je istakao da je takva podrška posebno važna u situaciji različitih političkih blokada u radu institucija vlasti te periodu privremenog finansiranja, kadа su sva kapitalna ulaganja za OS BiH onemogućena.

U ime gostujuće delegacije, predstavnik Laburističke stranke u Britanskom parlamentu Tony Lloyd istakаo je da je BiH od vitalne važnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo. Naglasio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo kao iskreni prijatelj i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA