Vijesti

Na poligonu OS BiH na Manjači predstavljeni renovirani objekti

13.6.2022

U prisustvu visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a, 13. juna 2021. godine, na poligonu OS BiH na Manjači, javnosti je predstavljen renovirani objekat straže, prilagođen potrebama pripadnica i pripadnika OS BiH, u skladu sa građevinskim i arhitektonskim standardima.

Video prilog na linku: https://www.youtube.com/watch?v=3cVjYtScoUU

Radi se o moderno opremljenom objektu straže, renoviranom uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, u skladu sa preporukama programa „Žene, mir i sigurnost“, koji će omogućiti lakše obavljanje zadataka na poligonu, ali i daljnji razvoj Centra za borbenu obuku OS BiH na Manjači.

Dosadašnjim projektima, Ujedinjeno Kraljevstvo je osiguralo nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora te omogućilo profesionalnu obuku instruktora. To će pružiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnica i pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene program „Žene, mir i sigurnost“ u svoje vježbe i operacije. Projekat sanacije i rekonstrukcije, kao i stručni nadzor, uradili su inženjeri građevinske službe Oružanih snaga BiH.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su prisustvovali zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ generalmajor Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnici ministra odbrane BiH i članovi generalskog kora OS BiH te članovi Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici partnerskih organizacija.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istakao dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i podršci u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada. „Integrirajući principe programa „Žene, mir i sigurnost“, pravo rodne ravnopravnosti obavezno je u svim vidovima prijema, školovanja i napredovanja u profesionalnoj vojnoj službi, uključujući otvorenost svih formacijskih mjesta, uslove rada, učešće u obuci, vježbama, misijama i drugim aktivnostima u BiH i inostranstvu“, istakao je ministar Podžić. „Današnjim događajem želimo osigurati da infrastruktura OS BiH bude još bolje prilagođena i ženama i muškarcima, kao i da uslovi službe budu privlačni građanima i građankama BiH, kako bi se prijavili u Oružane snage.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na naše dugoročno partnerstvo sa Oružanim snagama BiH na primjeni načela - Žene, mir i sigurnost“, rekao je tim povodom veleposlanik Field. „Danas otvaramo prvi vojni objekаt renoviran i opremljen po standardima rodne ravnopravnosti. Objekat pruža jednake uslove za obavljanje dužnosti i ženama i muškarcima, koji su na službi ovdje na Manjači. Uskoro nastavljamo sa renoviranjem ključnih objekata OS BiH, koji će doprinijeti harmonizaciji sa NATO-om, ispunjavanju standarda rodne ravnopravnosti te povećati operativnu efikasnost.“

Načelnik ZŠ OS BiH, general Mašović u svom je obraćanju napomenuo da je cilj ovakvih projekata povećanje broja žena u Oružanim snagama BiH. „Infrastrukturni projekti poboljšanja uslova života i rada za žene i muškarce na našim lokacijama jedan su od preduslova zadržavanja pripadnica i pripadnika OS BiH u vojnoj službi, ali su također i uslov prijema i povećanja broja žena u OS BiH u svim kategorijama, kao i osiguranja jednakih mogućnosti u karijeri“, konstatirao je general Mašović.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha ovom prilikom je istakla: „Ovaj projekat svjedoči o kontinuiranom opredjeljenju Ministarstva odbrane da žene ostvare punu i aktivnu ulogu u svim društvenim sferama. On potcrtava i koliko je važno da se glas žena čuje u pitanjima mira i sigurnosti, i predstavlja još jedan korak za sve u Oružanim snagama ka uspjehu zasnovanom na zaslugama“, zaključila je McGaha.

U OS BiH danas služi 770 žena, koje čine 8,2 posto ukupnog personala OS BiH. Uz podršku Britanske ambasade u BiH, načelnik ZŠ OS BiH je pristupio Mreži načelnika štabova oružanih snaga „Žene, mir i sigurnost“ 2018. godine, kako bi se u odbrambeni sistem unijele praktične promjene koje proizilaze iz UN rezolucije 1325 i NATO programa „Žene, mir i sigurnost“. Već 2020. godine uspješno je završena Rodna analiza, kojom su definirani pravci djelovanja i konkretni zadaci kako bi se uspješno integrirala načela programa „Žene, mir i sigurnost“ u OS BiH i poboljšali standardi rodne ravnopravnosti.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA