Vijesti

Delegacija Nacionalnog odbrambenog univerziteta IR Pakistan posjetilа MO BiH

14.6.2022

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić u službenu posjetu је primio 14. juna 2022. godine u Sarajevu delegaciju Nacionalnog odbrambenog univerziteta Islamske Republike Pakistan, kojа se nalazi na studijskom putovanju.

Delegacija od desetak studenata ovog vojnog univerziteta, inače visokih oficira pakistanskih oružanih snaga, predvodio je komodor pakistanske ratne mornarice Mohammad Ali, u pratnji ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Nj.E. generalmajora Akhtarа Jamilа Reaoа i nekoliko visokih zvaničnika pakistanske ambasade u BiH. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i šef Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Slaviša Stjepanović.

Tokom sastanka, zamjenik ministra Krešić podsjetio je na prijateljsku vojnu saradnju BiH i Islamske Republike Pakistan i izrazio nadu da će se ta saradnja podići na još viši nivo. Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH posljednjih godina redovno upućuju svoje oficire na školovanje u vojnim školama u Pakistanu. U posljednjih 10 godina, svake se godine upućuje po jedan predstavnik OS BiH na Komandno-štabnu školu u Quetti, te je u toku priprema za upućivanje još jednog pripadnika OS BiH.

Vojne studente iz Pakistana zanimali su neki detalji o aktivnostima Oružanih snaga BiH, posebno u kontekstu napredovanja ka euroatlantskim integracijama u složenim sigurnosno-političkim okolnostima. Pri tome su članovi pakistanske delegacije izrazili punu podršku Bosni i Hercegovini na ispunjenju njenih vanjskopolitičkih ciljeva.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
E-mail:
info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA