Vijesti

Ministar odbrane Sifet Podžić na sastanku „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“

16.6.2022

Na poziv sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić prisustvovao je sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji je održan 15. juna 2022. godine u sjedištu NATO-a u Briselu.

Na sastanku se raspravljalo o krizi u Ukrajini i donacijama neophodnim za suočavanje sa kompleksnom situacijom u ovoj državi.

Ministar Podžić se na marginama sastanka sastao sa više ministara odbrane sa kojima je diskutirao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i u Evropi, kao i o poboljšanju bilateralne saradnje i jačanju odbrambenih kapaciteta.

Ministar Podžić je još jednom naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uslova ka ulasku u NATO. Također je naglasio da je Balkan značajno područje za Evropu i da svi zajedno moramo da radimo na jačanju sigurnosnog ambijenta u regionu, te da tako stvaramo uslove za ekonomski razvoj. S tim u vezi, dodao je da je posebno važna uloga NATO-a, ali i EU, te da očekuje da će NATO i EU, zajedno sa BiH i ostalim zemljama u regionu, nastaviti da aktivno djeluju u cilju jačanja sigurnosnog i ekonomskog ambijenta.

Uz ministra Podžića sastanku su prisustvovali i ambasador BiH pri NATO-u, Nj.E. Mitar Kujundžić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i štabni oficir u vojnom predstavništvu Misije BiH pri NATO-u pukovnik Dobrislav Biloš.

Tokom boravka u Briselu, ministar Podžić je iskoristio priliku da posjeti Misiju BiH pri NATO-u, gdje je informiran o aktivnostima koje će biti realizirane do kraja godine.

Info - Vojni dio Misije BiH pri NATO