Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na NATO Samitu u Madridu

29.6.2022

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar odbrane BiH Sifet Podžić, danas, 29. juna 2022. godine učestvuje na NATO Samitu koji se održava u Madridu, Kraljevina Španija.

Kako je već ranije rečeno, ovaj samit se smatra jednim od najvažnijih, ako ne i najvažniji u historiji postojanja NATO-a, kao političko-vojne organizacije.

Tokom Samita bit će razgovarano o veoma važnim temama, a jedna od njih je svakako Zapadni Balkan, odnosno Bosna i Hercegovina kao dio ovog prostora.

S tim u vezi, ministar Podžić i delegacija BiH će danas i sutra održati nekoliko bilateralnih sastanaka, a tokom radne večere koja će biti organizirana u večernjim satima, ministar odbrane BiH Podžić će imati priliku da se obrati skupu. Kroz obraćanje, ministar Podžić će upoznati prisutne o situaciji u odbrambenom sektoru, mogućnostima i potrebi jačanja saradnje između BiH i NATO-a, kao i negativnim refleksijama na BiH prouzrokovanih agresijom Rusije na Ukrajinu.

O više detalja javnost će biti detaljnije upoznata tokom sutrašnjeg dana, nakon završenih svih planom predviđenih sastanaka.

U delegaciji BiH, koju predvodi ministar Podžić, nalaze se i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić te ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji, Nj. E. Danka Savić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba