Vijesti

Proslavljen Vidovdan - krsna slava 3. pješadijskog (RS) puka OS BiH i VRS

29.6.2022

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 28. juna 2022. godine u manastiru Gomionica u Banjој Luci, proslavljen je Vidovdan - krsna slava 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i Vojske Republike Srpske. Vidovdan je proslavljen u duhu tradicije uz prisustvo velikog broja zvanica.

Proslava Vidovdana započela je Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve srpske junake poginule od Kosovskog boja do danas, koje su u manastiru Gomionica, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije banjalučke služili Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki gospodin Jefrem i bihaćko-petrovački gospodin Sergije. Nakon Svete arhijerejske liturgije i parastosa, na slavskom mjestu episkop Jefrem služio je slavski obred, nakon čega je uslijedila trpeza ljubavi i kulturno-umjetnički program.

Ove godine proslavi Vidovdana prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa najvišim zvaničnicima i gostima iz političkog, javnog, kulturnog i duhovnog života Republike Srpske. Prisutni su bili i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić i komandant 6. pješadijske brigade OS BiH brigadir Radovan Jović.

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, Vidovdan je također svečano proslavljen i na lokacijama kasarni u Banjoj Luci, Bileći i Bijeljini.

Ovom prilikom, povodom obilježavanja Vidovdana, predsjednica Republike Srpske je odlikovala zaslužne pojedince, ratne jedinice Vojske Republike Srpske i Institucije Republike Srpske.

Vidovdan u manastiru Gomionica proslavljen je uz zajedničku poruku da se krsna slava, neizostavni dio pravoslavnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, mora ljubomorno čuvati i prenositi na buduća pokoljenja.


Info - 3. pješadijski (RS) puk OS BiH

12 FOTO GALERIJA