Vijesti

Menadžment MO BiH razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Nj.E. Johannom Sattlerom

4.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem, 4. jula 2022. godine u Sarajevu je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Nj.E. Johannom Sattlerom.

Sastanku je prisustvovao i komandant Snaga EU (EUFOR) u BiH generalmajor Anton Wessely te pomoćnici ministra odbrane BiH Borislav Jezeraškić, Dženan Redžo i Mišo Božičković, sa saradnicima.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Evropi te stajalištima Evropske unije o napretku Bosne i Hercegovine na polju euroatlantskih integracija.

Ministar Podžić je ambasadoru Sattleru zahvalio na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini na tom putu te naporima da se realizira donacija visokovrijedne opreme za uklanjanje mina za Oružane snage BiH.

Ambasador Sattler je istakao kako je uvjeren da će nastavak Misije EUFOR-a u BiH i dalje pomagati održavanju stabilnosti u BiH te izrazio zadovoljstvo što vidi jasnu podršku nastavku Misije EUFOR-a i od strane političkih strana u BiH.

Ministar Podžić je posebno istakao značaj posjete Vojnog komiteta i Političko-sigurnosnog komiteta Evropske unije Bosni i Hercegovini, koji je planiran za utorak, 5. jula, te se zahvalio što će ovako važna i visoka delegacija EU održati službeni sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA