Vijesti

Čelnici MO i OS BiH primili delegaciju Vojnog komiteta Evropske unije

5.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem, te načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerekićem i Gojkom Kneževićem, su 5. jula 2022. godine u Sarajevu razgovarali sa delegacijom Vojnog komiteta Evropske unije (EUCM), koju je predvodio predsjedavajući Komiteta austrijski general Robert Brieger.

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=88_GytBW4w8

Sastanku u Domu OS BiH prisustvovala je i zamjenica šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova, pomoćnici ministara odbrane BiH Zoran Šajinović, Dženan Redžo i Mišo Božičković, te vojni predstavnici zemalja članica u Vojnom komitetu EU.

Goste iz EUCM-a su zanimale aktivnosti i izazovi koji pred Oružanim snagama BiH stoje u aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te postavljali pitanja vezana za različite sigurnosne aspekte. Ministar Podžić je generalu Briegeru zahvalio na iskazanom zanimanju za stanje u Oružanim snagama BiH te pokazanom interesu da se pomogne daljnji razvoj OS BiH u situaciji privremenog finansiranja i složenog donošenja političkih odluka državnog vrha BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić također je govorio o malom bruto društvenom proizvodu BiH te relativno niskom izdvajanju za potrebe OS BiH. Čelnici MO BiH upozorili su i na izazove koji se tiču odliva mladih i stručnih kadrova iz cijelog bosanskohercegovačkog društva, što može uticati i na kadrovsku popunu Oružanih snaga.

„U složenim okolnostima, posebno smo zadovoljni saradnjom sa EUFOR-om te cijenimo da je nastavak mandata EUFOR-a od velike važnosti za dalje očuvanje stabilnosti u BiH“, kazao je ministar Podžić te zahvalio na različitim projektima pomoći za OS BiH.

„Posebno mi je drago što vidimo da se vojna saradnja sa EU sada još i više intenzivira“, zaključio je ministar Sifet Podžić.

U svom obraćanju na skupu, general Brieger je konstatirao da se put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU treba ubrzati te da će vojni predstavnici EU u tom pogledu dati svoju podršku.

Prema planu, delegacija EUCM-a će tokom dana u kasarni OS BiH „Rajlovac“ prisustvovati i službenoj primopredaji opreme za uklanjanje mina, koje je Evropska unija donirala Oružanim snagama BiH.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

8 FOTO GALERIJA