Vijesti

Predstavnici Političko-sigurnosnog i Vojnog komiteta EU uručili vrijednu opremu za deminiranje OS BiH

6.7.2022

U povodu posjete Političko-sigurnosnog komiteta (PSC) EU i Vojnog komiteta EU (EUMC) Bosni i Hercegovini, predsjedavajuća PSC Delphine Pronk i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler su u utorak, 5. jula 2022. godine u kasarni OS BiH „Rajlovac“, službeno uručili vrijednu opremu za uklanjanje mina Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, te svi članovi PSC-a i EUCM-a, koji su ovaj put posjetili Bosnu i Hercegovinu.

Paket od 150 metal-detektora za uklanjanje mina dio su velike donacije u vrijednosti od 10 miliona eura, kao dio pomoći Vijeća Evropskog fonda za mir (EPF), u okviru kojeg će za OS BiH biti isporučeno i 34 transportna vozila i 34 vozila za medicinsku podršku. Time će se dodatno ojačati  Deminerski bataljon OS BiH, koji je jedan od rijetkih vojnih jedinica u svijetu koja mine uklanja po mnogo strožim humanitarnim standardima.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

3 FOTO GALERIJA