Vijesti

Otpočeo višednevni sastanak razmatranja PARP procjene 2022.

6.7.2022

Čelnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 6. jula 2022. godine u Sarajevu, otpočeli su trodnevni sastanak sa delegacijom Glavnog štaba NATO-a iz Brisela, na kojem se razmatra procjena Procesa planiranja i revizije (PARP), u okviru učešća BiH u NATO-ovom programu Partnerstva za mir za tekuću 2022. godinu.

Sastanak u Domu OS BiH je otvorio zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, sa zamjenicima načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, kao i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Supredsjedavajući sastanka su pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef delegacije Glavnog sjedišta NATO-a za PARP Rohan Maxwell. Na skupu koji bi trebao trajati do petka 8. jula, učestvuju rukovodioci organizacijskih jedinica i nosioci partnerskih ciljeva iz MO BiH, generali OS BiH sa svojim saradnicima i nosiocima partnerskih ciljeva iz OS BiH te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH.

U prigodnom obraćanju, zamjenik ministra Krešić je istakao da su MO i OS BiH opredijeljeni za nastavak saradnje sa Glavnim sjedištem NATO-a na PARP-u, kako bi se kroz partnerske ciljeve 2022. godine dosegle nove nivoe opremljenosti i obučenosti OS BiH te time povećao značaj cjelokupnog odbrambenog sistema, vrlo važnog i za unutrašnju stabilnost BiH.

„Naš cilj je izgradnja operativno efikasnog, ekonomski priuštivog i NATO kompatibilnog odbrambeno-sigurnosnog sistema, a PARP i partnerski ciljevi najbolji su alat za to“, konstatirao je Krešić.

U svom obraćanju general McGaha je pozdravila napore MO i OS BiH na daljnjoj izgradnji odbrambenog sistema BiH kompatibilnog sa NATO-om te istakla da će NATO Štab u Sarajevu i dalje pomagati u tome.  

U okviru programa Partnerstva za mir, PARP je mehanizam koji omogućava identifikaciju snaga i sposobnosti partnerske zemlje, koji mogu biti na raspolaganju NATO-u u zajedničkim vježbama i operacijama predvođenim NATO-om te planiranje razvoja tih sposobnosti i kapaciteta. BiH učestvuje u procesu PARP-a od maja 2007. godine.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA