Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio komandanticu NATO Štaba Sarajevo

6.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u službeni posjetu, 6. juna 2022. godine u Sarajevu, komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamelu McGahu.

Na sastanku sе razgovaralо o aktuelnim aktivnostima Oružanih snaga BiH, koje uspješno izvršavaju svoje zadatke, uprkos dugom periodu privremenog finansiranja i složenih okolnosti donošenja odluka od strane državnog vrha BiH.

Ministar Podžić je iskoristio priliku i zahvalio generalu McGahа na odličnoj saradnji i podršci koju NATO Štab Sarajevo pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u euroatlantskim integracijama. Kao jedan od predstojećih izazova pomenuo je ocjenjivanje NEL-2 deklarisane lake pješadijske bataljonske borbene grupe, koje će se održati u mjesecu septembru.

General McGaha je pozdravila napore MO i OS BiH na daljnjoj izgradnji odbrambenog sistema BiH kompatibilnog sa NATO-om. U tom pogledu, posebno je istakla važnost trodnevnog sastanka o procjeni Procesa planiranja i revizije (PARP), u okviru učešća BiH u NATO-ovom programu Partnerstva za mir za tekuću 2022. godinu, koji je istoga dana otpočeo u Sarajevu. 

Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,