Vijesti

Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsa Ollongern posjetila MO BiH

10.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je u nedjelju, 10. jula 2022. godine, u službenu posjetu primio delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Nizozemske, na čelu sa ministricom odbrane Kajsom Ollongern.

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=nemNG5mB7LQ

Sastanku u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, između ostalih, prisustvovali su i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Nj.E. Jan Waltmans, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo i šef Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, sa saradnicima.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima proširenja bilateralne vojne saradnje dviju zemalja, bh. putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama te važnosti EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te uticaju te situacije na Zapadni Balkan i BiH. 

Ministrica Ollongern je istakla da je u MO BiH došla u sklopu njene dvodnevne posjete Srebrenici, kako bi odala počast žrtvama genocida. Naglasila je da Nizozemska razmatra šire uključenje Oružanih snaga Nizozemske u sastav EUFOR-a u BiH te različite vidove podrške daljnjeg razvoja odbrambenog sistema BiH. Posebno se zahvalila na pomoći koju je MO BiH pružilo u realizaciji posjete veterana nizozemskog mirovnog bataljona Srebrenici.

Ministar Podžić se zahvalio na različitim projektima podrške koju je nizozemska vlada pružala Bosni i Hercegovini u prošlosti te izrazio nadu da će vojna saradnja dviju zemalja postati intenzivnija, kako kroz NATO-ov novi paket podrške razvoju sposobnosti OS BiH tako i na bilateralnom osnovu. Naglasio je da je aktivna prisutnost EU i NATO-a u regiji važna za očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka sa delegacijom MO BiH, ministrica Ollongern se uputila u Srebrenicu, gdje će posjetiti Memorijalni centar u Potočarima i razgovarati sa srebreničkim majkama. U ponedjeljak će prisustvovati komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici te razgovarati sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom i komandantima EUFOR-a.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

6 FOTO GALERIJA