Vijesti

Ministar odbrane BiH Podžić i zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD Laura Cooper otvorili bilateralne odbrambene konsultacije MO BiH i MO SAD

13.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je 13. jula 2022. godine u Sarajevu u službenu posjetu primio zamjenicu pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, gospođu Lauru Cooper, nakon čega su zajedno otvorili bilateralne odbrambene konsultacije ministarstava odbrane BiH i SAD-a.

Sastanku ministra Podžića i zamjenice pomoćnika ministra odbrane SAD-a Cooper prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Nj.E. Michael Murphy te njihovi saradnici. Razgovarano je o značaju strateškog partnerstva BiH i SAD-a, kao i proširenju buduće saradnje.

Bilateralnim konsultacijama delegacija MO BiH i MO SAD, koje su potom uslijedile u Domu Oružanih snaga BiH, prisustvovali su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, rukovodioci organizacionih jedinica iz MO BiH te visoki zvaničnici i oficiri OS BiH i SAD-a, uključeni u bilateralnu vojnu saradnju BiH i SAD, kao i predstavnici američke ambasade u BiH.

Na bilateralnim vojnim konsultacijama ministarstava odbrane dviju zemalja, koje su prošlog puta održane 2016. godine, sada su analizirani dosezi dosadašnje vojne saradnje, posebno u svjetlu savremenih sigurnosnih prijetnji, složenih sigurnosno-političkih okolnosti u Evropi izazvanih ratom u Ukrajini te unutrašnjih političkih mimoilaženja u samoj BiH.

„Ponosna sam na strateško partnerstvo BiH i SAD-a“, konstatirala je Laura Cooper. „Mogu najaviti da će se naša pomoć odbrambenom sistemu BiH i dalje povećavati.“

„SAD je najznačajniji strateški partner Bosni i Hercegovini, koji nam uvijek pomaže u suočavanju sa aktuelnim sigurnosnim izazovima“, rekao je ministar Podžić. „Novi Strateški koncept NATO-a, koji je nedavno usvojen na samitu u Madridu, među prioritete stavlja Zapadni Balkan, a dodatni podsticaj razvoju našeg odbrambenog sistema daje predstojeći NATO-ov paket podrške za daljnje razvijanje sposobnosti Oružanih snaga BiH. U tome je uloga SAD-a vrlo važna.“

Među najistaknutije rezultate bilateralne saradnje pomenuti su projekti poput opremanja OS BiH novim helikopterima, razvoj interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, razvoj Medijsko-informativnog centra (MIC) OS BiH te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

###

Nakon okončanja bilateralnih konsultacija MO BiH i MO SAD, ministar odbrane BiH Podžić i zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a Cooper će dati izjave za medije. Mediji koji žele pratiti izjave trebaju doći u Dom OS BiH danas najkasnije do 17.10 sati. 

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

8 FOTO GALERIJA