Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio novoimenovanog ambasadora Republike Bugarske u BiH

15.7.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je 15. jula 2022. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Bugarske u BiH Nj.E. Valerija Yotova.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o različitim aspektima bilateralne vojne saradnje te aktuelnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Evropi, na koju utiče rat u Ukrajini. Obostrano je istaknuta važnost koju za stabilnost BiH ima nastavak mandata Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH.

Planom bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske za 2022. godinu predviđa četiri aktivnosti, od čega bi se dvije trebale održati u BiH, a dvije u Republici Bugarskoj. Konstatirano je da šansu za proširenje saradnje predstavlja zajedničko učešće u regionalnim inicijativama. 

Novoimenovani ambasador Bugarske je izrazio podršku napredovanju BiH u evroatlantskim integracijama. Ministar Podžić je potvrdio da mnoga Bugarska iskustva iz perioda tranzicije na tome putu mogu biti korisna za BiH te izrazio spremnost za dalje širenje različitih veza BiH i Bugarske, na obostranu korist obje zemlje.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik šefa Misije Republike Bugarske u BiH Nikola Nikolov, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

3 FOTO GALERIJA