Vijesti

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a u posjeti Oružanim snagama BiH

19.7.2022

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa saradnicima, 19. jula 2022. godine u Domu OS BiH u Sarajevu primio je u službenu posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a admirala Roba Bauera.

Tokom prijema generalpukovnik Senad Mašović je naglasio važnost posjete admirala Bauera Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama, a koja se realizira uz podršku Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i EU.

„Za nas u odbrambenom sistemu, a vjerujem i za građane BiH, ova posjeta je značajna i važna iz više aspekata. Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u BiH, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da BiH ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici i da se u NATO savezu cijeni sve što su OS BiH do sada uradili na međunarodnom planu, učestvujući u NATO-vođenim operacijama, kao i na unutrašnjem planu, pomažući svojim građanima u slučaju elementarnih nepogoda“, istakao je general Mašović.

Također, razmijenjene su informacije o trenutnim i budućim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, kao i mišljenja i stavovi u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali također i Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

U tom pogledu, razgovarano je o projektima od važnosti za institucije odbrane BiH, koji bi mogli biti podržani od strane NATO-a i Vojnog komiteta. Tom prilikom, admiral Bauer je istakao opredjeljenost NATO-a za razvijanje nedavno usvojenog paketa podrške izgradnji odbrambenih kapaciteta OS BiH, s ciljem pomoći BiH u implementiranju postojećih planova modernizacije odbrambenih i sigurnosnih struktura.

„Ova podrška će biti osigurana kroz dogovorene okvire saradnje, uključujući Program reformi i Proces planiranja i revizije“, istakao je admiral Bauer.

Sagovornici su se osvrnuli i na euroatlantske integracije naše zemlje, a tom prilikom admiral Bauer je iskazao nedvojbenu podršku Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama na putu ka euroatlantskim integracijama.

Također, u okviru posjete admiral Bauer je odražao predavanje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na temu „NATO's ability to unite and adapt“, gdje je kroz interakciju sa studentima Fakulteta istakao važnost edukacije kao najvažnijeg resursa uspjeha. „Ne odlazite iz ove divne zemlje. Svojom pameću, znanjem, sposobnošću i edukacijom doprinosite svojoj zemlji, za vašu bolju budućnost i budućnost generacija koje dolaze poslije vas“, istakao je admiral Bauer tim povodom.

U delegaciji VK NATO-a, pored admirala Bauera, nalaze se šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako, koji je ujedno i koordinator realizacije predmetne posjete, kao i savjetnica za odnose s javnošću i strateško komuniciranje Eleonora Russel, stručni savjetnik major Mark Brouwer i lični pomoćnik predsjedavajućeg VK NATO-a kapetan Vincent Cordier.

Ispred Oružanih snaga BiH, susretu su prisustvovali zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević i načelnici uprava Zajedničkog štaba OS BiH.

Info - ZŠ OS BiH

9 FOTO GALERIJA